Τις βασικές έννοιες της καθαριότητας στην Αγία Παρασκευή περιγράφει η νέα αρμόδια Αντιδήμαρχος του Δήμου, Ελένη Δάβαρη. Όπως σημειώνει σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «πριν πετάξουμε για ανακύκλωση στον μπλε κάδο τις άδειες συσκευασίες, δεν ξεχνάμε πρώτα να τις αδειάσουμε και να τις καθαρίσουμε από τυχόν υπολείμματα». «Τα κουτιά που είναι γεμάτα λάδια και λίπη, δεν ανακυκλώνονται αλλά αντιθέτως δημιουργούν πρόβλημα στη διαδικασία διαχωρισμού. Επίσης, η διαλογή στα κέντρα γίνεται συνήθως από εργαζόμενους με τα χέρια», συμπληρώνει.
Σύμφωνα με την ίδια, «η αποκομιδή των απορριμμάτων έχει σχεδιαστεί να γίνεται βραδινές ώρες επειδή παρατηρείται μικρότερη κίνηση στους δρόμους, επομένως τα απορριμματοφόρα οχήματα μαζεύουν ευκολότερα τα απορρίμματα και δεν δημιουργούν κυκλοφοριακά προβλήματα». «Είναι λάθος να χαρακτηρίζουμε “σκουπίδια” όλα τα απορρίμματα. Ένα τεράστιο ποσοστό αστικών αποβλήτων μπορεί να ανακυκλωθεί, να επαναχρησιμοποιηθεί ή ακόμα καλύτερα να μετατραπεί σε ενέργεια. Ας ξεκινήσουμε Δήμος και Δημότες να κάνουμε μαζί τη διαφορά», υποστηρίζει το μέλος της Διοίκησης του Δήμου.
Οι καφέ κάδοι
Σε αρκετά σημεία στο Δήμο Αγίας Παρασκευής πλάι στους κοινούς κάδους και της ανακύκλωσης έχουν τοποθετηθεί καφέ κάδοι, προκειμένου οι πολίτες να ξεκινήσουν να κομποστοποιούν τα βιοαπόβλητά τους, τονίζει η κ. Δάβαρη. Όπως αναφέρει η νέα Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος, «η κομποστοποίηση αποτελεί μια φυσική διαδικασία η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία, που ονομάζεται κομπόστ».
«Η ουσία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα πλούσιο, ζωντανό έδαφος, γεμάτο από μικροοργανισμούς, έντομα, ζωύφια, σκουλήκια και κάθε λογής πλάσματα, αλλά και πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία από την αποδόμηση της οργανικής ύλης, που είναι αναγκαία για τα οικοσυστήματα», υπογραμμίζει το στέλεχος της δημοτικής Αρχής του Βασίλη Ζορμπά. Σύμφωνα με την ίδια, «στους κάδους κομποστοποίησης μπορούμε να ρίχνουμε γκαζόν, ξερά φύλλα, φρούτα και λαχανικά, τσόφλια αβγών, υπολέιμματα καφέ, φίλτρα γαλλικού καφέ, φλούδες, κοτσάνια, κοπριά (από αγελάδες, άλογα, κότες και κουνέλια), φύκια, χαρτί κουζίνας, άχυρα, πριονίδια, χαρτοπετέτες, στέλεχος καλαμποκιού, αλλά και στάχτες».
«Τα λιπαρά τρόφιμα, όπως είναι το κρέας και τα τυροκομικά, πρέπει να αποφεύγονται, καθώς προσελκύουν τρωκτικά, σκυλιά, γάτες και μύγες, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα απορρίμματα των σκύλων και των γάτων γιατί αυτά μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες», προσθέτει, καταλήγοντας: «Άλλα σκουπίδια που θα πρέπει να αποφεύγονται είναι τα κόκαλα, τα λάδια, τα λίπη, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα μεταλλικά αντικείμενα, τα υπολείμματα από ψάρια και θαλασσινά, το πλαστικό και το γυαλί, αλλά και τα υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών».