Γράφει ο Τάσος Μεργιάννης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας – φύλλο Πεντέλης – Μελισσίων – Βριλησσίων – 29/09
Δυο τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τη στήλη σήμερα, έτσι όπως προέκυψαν από την ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών.
Το πρώτο αφορά στην επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας στους Δήμους της χώρας, η οποία όπως όλα δείχνουν μπαίνει στην τελική ευθεία.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα καθορίζει τις νέες αρμοδιότητες και το ρόλο της υπηρεσίας. Μετά τις παρατηρήσεις που θα διατυπωθούν επί του σχεδίου νόμου από τους αρμόδιους φορείς, θα ακολουθήσει η τελική σύνταξή του και στη συνέχεια η κατάθεση του στη Βουλή γύρω στα τέλη Οκτωβρίου. Σε αυτό το διάστημα θα εκδοθεί από το ΥΠΕΣ εγκύκλιος, η οποία θα ενημερώνει τους Δήμους για την επανασύσταση (ή ενίσχυσή της σε όσους ήδη διαθέτουν Σώμα), ενώ παράλληλα θα καλεί τις διοικήσεις να προχωρήσουν σε αιτήματα για την πρόσληψη προσωπικού.
Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια ευχάριστη είδηση για την Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β’ βαθμού, καθώς ένας ταλαιπωρημένος -αλλά όχι παρωχημένος- θεσμός αναμένεται να αποκτήσει την αίγλη που του αρμόζει.
Και ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον ο καθορισμός των νέων αρμοδιοτήτων της, καλό είναι να υπενθυμίσουμε ότι η Δημοτική Αστυνομία είναι υπεύθυνη για την εποπτεία των δημόσιων χώρων της πόλης, την εξασφάλιση της λειτουργικότητας της, καθώς και για την γενική ασφάλεια των πολιτών.
Η Δημοτική Αστυνομία που ιδρύθηκε το 2002, καταργήθηκε το 2013 (όταν το προσωπικό εντάχθηκε στο περιβόητο Μνημονιακό πρόγραμμα «Κινητικότητας») και επανασυστήθηκε το 2015 δεν μπορεί με τίποτα να υποκατασταθεί από ημίμετρα, όπως Ιδιωτικές Εταιρείες Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας, που δραστηριοποιούνται κατόπιν σχετικών συμβάσεων (και συνήθως έναντι αδρών αμοιβών που προβλέπονται για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους) στους κατά τόπους ΟΤΑ.
Ας ελπίσουμε ότι στα σχετικά αιτήματα που αυτήν την περίοδο καταθέτουν οι Δήμοι, ο αριθμός των ατόμων που θα δηλώσουν για τη στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας να είναι ο μέγιστος δυνατός που επιτρέπει ο νόμος και εν συνεχεία η ανταπόκριση των δημοτών να είναι μεγάλη.
Όπως μεγάλη ήταν η συμμετοχή των πολιτών στα δωρεάν μαθήματα Βασικών Πρώτων Βοηθειών που διοργάνωσε ο Δήμος Βριλησσίων την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου. Το σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου και μεταξύ άλλων περιελάμβανε τις βασικές αρχές της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (γνωστή και ως ΚΑΡ.Π.Α.) έτυχε καθολικής αποδοχής.
Η θετική είδηση της ημέρας είναι οι παριστάμενοι δεν αρκέστηκαν στη βεβαίωση παρακολούθησης την οποία εξασφάλιζε η παρουσία τους στο σεμινάριο, αλλά εκδήλωσαν ζωηρό ενδιαφέρον για ανάλογη (μετ)εκπαίδευση και στο μέλλον.
Όσον αφορά την διαχρονικά αρνητική είδηση, αυτή προέρχεται από την θλιβερή πρωτιά που κατέχει η χώρα μας στους πνιγμούς, καθώς υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 340 συνάνθρωποι μας (σχεδόν ένας κάθε ημέρα δηλαδή!) χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα. Σε μια χώρα με 15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμών, όσο και εάν ακούγεται απίστευτο ο 1 στους 2 δεν ξέρει να κολυμπά!
Η μαζική εκπαίδευση του πληθυσμού είναι η μόνη λύση (και) σ’ αυτό τον (όχι δισεπίλυτο) γρίφο. Όπως έλεγε και το σλόγκαν της σχετικής εκδήλωσης του Δήμου Βριλησσίων «η γνώση σώζει ζωές».