Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 15/02/2023
Δεν έφταναν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ειδική αγωγή και παράλληλη στήριξη στα σχολεία, υποψήφιοι των Πανελλαδικών με μαθησιακές δυσκολίες στον Χολαργό καταγγέλλεται ότι εμποδίζονται από την ενδεδειγμένη προφορική εξέταση. Όλα άρχισαν, σύμφωνα με τον Σύλλογο Γονέων του 1ου Λυκείου της πόλης, από το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ) όρισε ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αίτησης στα Κέντρα Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) την 1η Αυγούστου 2022. Η σχετική εγκύκλιος, όπως κατήγγειλαν οι οικογένειες, στάλθηκε στα σχολεία στις 5 Οκτωβρίου με ημερομηνία έκδοσης την 21η Σεπτεμβρίου!
Το αποτέλεσμα αυτού του αιφνιδιασμού αδικεί δύο τουλάχιστον παιδιά του σχολείου (και πόσα άλλα πιθανότατα εκτός αυτής της μονάδας) που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες αλλά δεν είχαν ακόμη ζητήσει την αξιολόγησή τους. Ουσιαστικά, στερεί από τους υποψηφίους το δικαίωμα να εξεταστούν στις Πανελλήνιες έχοντας την ίδια αφετηρία με τους συμμαθητές τους.
Οι γονείς των παιδιών υπέβαλαν αιτήσεις αξιολόγησης στο αρμόδιο ΚΕΔΑΣΥ στις 21 και 28 Σεπτεμβρίου αντιστοίχως, αλλά έλαβαν απορριπτική απάντηση με την αιτιολογία ότι ήταν εκπρόθεσμες, ενώ, όπως κατήγγειλε ο Σύλλογος Κηδεμόνων, το Κέντρο – όπως και σχεδόν κάθε δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία ή δομή- δεν λειτουργούσε τον Αύγουστο.
Από τότε, οι οικογένειες έχουν στείλει πολλές επιστολές προς τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας. Ζητούσαν την παράταση της τελικής ημερομηνίας υποβολής αιτήσεων αξιολόγησης, ώστε τα παιδιά που έμειναν, χωρίς υπαιτιότητά τους, εκτός διαδικασίας να μη στερηθούν το δικαίωμα να εξεταστούν στις Πανελλήνιες επί ίσοις όροις. Μάλιστα, ομόφωνο ψήφισμα συμπαράστασης εξέδωσε ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο Παπάγου – Χολαργού, ενώ, έπειτα, το θέμα έφεραν στη Βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του ΥΠΑΙΘ εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι ήταν ικανό το χρονικό διάστημα για ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας, όταν στην καλύτερη περίπτωση η διορία συνέπεσε με τον Αύγουστο των διακοπών ή στη χειρότερη εκδοχή, η ενημέρωση ήρθε εκ των υστέρων.
Παρότι μοιάζει ασαφές ποιος φέρει την κύρια ευθύνη για τον αποκλεισμό των παιδιών, προκαλεί τουλάχιστον απορία η επιμονή των αρμοδίων στην ευλάβεια της προθεσμίας. Μια μόνο γρήγορη ματιά στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας το τελευταίο δίμηνο πληροφορεί για τουλάχιστον τρεις παρατάσεις διοριών: «Νέα προθεσμία διαδικασίας εγγραφών στην Εισαγωγική Επιμόρφωση», «Παράταση υποβολής αιτήσεων υποψηφίων Διευθυντών/ντριων στα Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια» «Νέα καταληκτική ημερομηνία για τον διαγωνισμό πληροφόρησης των έργων του ΥΠΑΙΘ στο Ταμείο Ανάκαμψης».
Έστω και λίγους μήνες πριν από τις πανελλαδικές εξετάσεις, υπάρχει ακόμη χρόνος να αποκατασταθεί τουλάχιστον αυτή η αδικία, στη χώρα που διαφημίζει για παιδαγωγούς της τον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα, τον Ηράκλειτο και τον Σωκράτη…