Γράφει η Σωτηρία Κουμπούλη: Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω LLMmult – Διαμεσολαβήτρια – Μέλος της ΔΕΠΙΣ Αμαρουσίου
Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη διάσταση του φύλου, στην ενεργειακή φτώχεια, την οποία συνδέει άρρηκτα με την ενδοοικογενειακή βία.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Eurofound, το 44% των ανύπαντρων μητέρων και το 31% ων ανύπαντρων γυναικών δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας. Αυτό οφείλεται στα χαμηλότερα μέσα εισοδήματα και τη δυσανάλογη συγκέντρωση των γυναικών σε θέσεις μερικής απασχόλησης και χαμηλά αμειβόμενης εργασίας. Αναπόφευκτα, οι γυναίκες που έχουν χαμηλά ή μηδενικά εισοδήματα κι εξαρτώνται οικονομικά από τους συντρόφους τους, έχουν λιγότερες εξόδους διαφυγής από την ενδοοικογενειακή βία και την κακοποίηση, γεγονός που επισημάνθηκε στην ετήσια συνάντηση της διακοινοβουλευτικής επιτροπής.
Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση στις ως άνω διαπιστώσεις. Και μπορεί το 2022 οι γυναικοκτονίες να μειώθηκαν σε σχέση με το μαύρο 2021, ωστόσο η γυναικεία κακοποίηση πίσω από τις κλειστές πόρτες είναι ολοένα αυξανόμενη και δυστυχώς σε κοινωνικό επίπεδο, οι πρωτοβουλίες αντιμετώπισής τους περιορίζονται σε γνωμοδοτικές επιτροπές (όπως είναι οι Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας) και σε συμβουλευτικές υπηρεσίες (π.χ. οι διάφορες κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων).
Το ερώτημα που παραμένει κι αντιμετωπίζω πολλές φορές και στα πλαίσια άσκησης της δικηγορίας, είναι «πού πάει μια γυναίκα, μάνα χωρίς εισόδημα και κατοικία, εάν ζει σε ένα κακοποιητικό περιβάλλον».
Πρόσφατα ήρθε σε γνώση μου μια γενναία απόφαση που πήρε ο πρώην δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης, όταν μια τέτοια κακοποιημένη γυναίκα, μάνα τριών ανήλικων του ζήτησε βοήθεια, οπότε και της παραχώρησε ένα μικρό διαμέρισμα – κληροδότημα του Δήμου Αμαρουσίου για να στεγάσει την οικογένειά της.
Έχω τη γνώμη ότι το ως άνω παράδειγμα του Γ. Πατούλη, θα πρέπει να γίνει επίσημη πολιτική επιλογή των ΟΤΑ και των Περιφερειών. Ήδη υπό την ιδιότητά μου ως εμπειρογνώμονας – μέλος της ΔΕΠΙΣ (Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας) Αμαρουσίου, πρότεινα να υποβληθεί στο προς υποβολή Σχέδιο Δράσης της ΔΕΠΙΣ πρόταση για αξιοποίηση όλων των διαμερισμάτων του εν λόγω κληροδοτήματος γι’ αυτόν τον κοινωφελή σκοπό, ήτοι τη δημιουργία ενός κέντρου φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών. Η εν λόγω πρόταση αποκτά μεγάλη σπουδαιότητα στις μέρες μας που υφίσταται αυξανόμενος κίνδυνος φτωχοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού ορισμένων γυναικών, όπως των ανύπαντρων μητέρων και των γυναικών που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθηστε μας στο Twitter