Ο χειρουργός οδοντίατρος Μ.Μ.Sc. Γιώργος Κουτσικάκης, γενικός γραμματέας του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Άνω Πεύκη», στο άρθρο του, που δημοσιεύει η ΑΜΑΡΥΣΙΑ διατυπώνει μερικές προσωπικές σκέψεις για τις δύο πόλεις και το μέλλον τους.
Το άρθρο του έχει ως εξής:
«Πρέπει να διατηρηθεί ο προαστιακός χαρακτήρας των πόλεών μας. Τι σημαίνει αυτό;
Περιοχές αμιγούς και περιοχές γενικής κατοικίας, χαμηλή δόμηση.
Ελεύθεροι χώροι για ανάπτυξη πρασίνου. Πράσινο πολύ πράσινο.
Ήπια κίνηση οχημάτων, αποφυγή διαμπερούς κυκλοφορίας, αποτροπή προσέλευσης κατοίκων από άλλες περιοχές της Αττικής για αναψυχή.
Μαζικά μέσα μεταφοράς.
Χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων.
Διευκόλυνση της κίνησης των πεζών και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων.
Ενθάρρυνση της μετακίνησης με ποδήλατο.
Ήπιος φωτισμός των δρόμων και των κοινοχρήστων γενικά χώρων για την ασφάλεια των πολιτών.
Λιγότερο τσιμέντο, μέταλλο και πλεξιγκλάς με διαφημίσεις (βλέπε στέγαστρα στάσεων λεωφορείων).
Παρεμβάσεις υψηλής αισθητικής στους κοινόχρηστους χώρους.
Προστασία και εμπλουτισμός των δασών.
Καθαριότητα».
Πράσινο
«Στην Πεύκη και σιγά σιγά στη Λυκόβρυση, με την πάροδο του χρόνου οι μονοκατοικίες κατεδαφίζονται και πολυκατοικίες ανεγείρονται με συνέπεια το ιδιωτικό πράσινο (κήποι) να ελαττώνεται όλο και περισσότερο. Επιπροσθέτως, οι γύρω ορεινοί όγκοι με τις πυρκαγιές έχουν αποψιλωθεί σε μεγάλο βαθμό. Κατά συνέπεια ο Δήμος οφείλει να προστατέψει και να προάγει το κοινόχρηστο πράσινο.
Τα δάση πρέπει να προστατευτούν και από τις αρρώστιες και από την είσοδο και στάθμευση αυτοκινήτων.
Τα παρτέρια πρέπει να διατηρηθούν και να αυξηθεί το πράσινό τους. Είναι να λυπάται κανείς να βλέπει τα περισσότερα ξεραμένα και παρατημένα.
Ο περιβάλλων χώρος της οικίας Τζερμιά, που έχει κληροδοτηθεί στον Δήμο και στον οποίο ορίζεται να δενδροφυτευτεί παραμένει ουσιαστικά ανεκμετάλλευτος αν εξαιρέσουμε τη «με παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργεια σίτου» σε μέρος αυτού. Μπορεί να μετατραπεί σε ένα μικρό άλσος.
Το ίδιο μπορεί να γίνει στο προαύλιο της βιβλιοθήκης. Είναι ένας μεγάλος ανεκμετάλλευτος χώρος.
Το τετράγωνο Βουλγαροκτόνου – Αγίας Παρασκευής μέχρι να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου (περίπλοκο νομικό καθεστώς) να παραμείνει χώρος πρασίνου και όχι χώρος ρίψης μπαζών».
Κίνηση των πεζών
«Ο Δήμος οφείλει να προστατέψει την ασφαλή μετακίνηση των πεζών σε ολόκληρη την Πεύκη και τη Λυκόβρυση. Σε όλες τις γειτονιές. Η παρούσα δημοτική αρχή επαίρεται για το καλαίσθητο πεζοδρόμιο μήκους 50 περίπου μέτρων (sic) από την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα μέχρι τη λεωφόρο Ειρήνης! Τέτοια πεζοδρόμια πρέπει σταδιακά να κατασκευαστούν σε όλες τις γειτονιές παντού. Τα δένδρα να κλαδεύονται κατάλληλα και καλαίσθητα κάγκελα να παρεμποδίζουν το παρκάρισμα αυτοκινήτων. Δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας όσο γίνεται περισσότεροι. Αν οι δημότες μπορούν να βαδίζουν άνετα ίσως να αποφύγουν τη χρήση του αυτοκινήτου στις μικρές ή και μεγαλύτερες αποστάσεις».
Κατασκευή ποδηλατοδρόμου
«Παρακείμενοι δήμοι και πολλές πόλεις στην Ελλάδα (π.χ. Θεσσαλονίκη, Μεσολόγγι) δείχνουν το δρόμο».
Πλατεία Πέρρου και στάθμευση
«Σήμερα στο οικόπεδο Πέρρου παρκάρει καθημερινά μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων. Τις βραδυνές ώρες τα αυτοκίνητα είναι ακόμα περισσότερα γιατί κόσμος συρρέει στην παρακείμενη καφετέρια. Όταν η πλατεία κατασκευαστεί, αυτά τα αυτοκίνητα θα πρέπει να διασπαρθούν στους παρακείμενους δρόμους, που ήδη έχουν οξυμένο πρόβλημα στάθμευσης. Θα επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο τα πεζοδρόμια και θα δυσκολευτεί περισσότερο η κίνηση των πεζών, ειδικότερα των ευπαθών ομάδων. Εκτός αυτού, η ενδεχόμενη λειτουργία διαφόρων κέντρων (καφετέριες, τσιπουράδικα, σουβλατζίδικα κ.λπ.) επί της πλατείας, θα γίνουν πόλος έλξης ανθρώπων από απομακρυσμένες γειτονιές και περιοχές. Θα έχουμε ένα δεύτερο και ακόμα μεγαλύτερο Flocafe στο κέντρο της πόλης.
Η πλατεία πρέπει να δενδοφυτευτεί και να γίνει χώρος περιπάτου και όχι χώρος κέντρων διασκέδασης. Η νέα δημοτική αρχή πρέπει να αγωνιστεί για την κατασκευή του υπόγειου γκαράζ».