Η Ελλάδα χρεοκόπησε με το Ευρώ, δεν χρεοκόπησε με τη Δραχμή. Είχα πολύ καιρό να μιλήσω με έναν φίλο μου ναύαρχο τον κ. Γεώργιο..! Απέκρυψα το όνομά του για να μη βρεθεί σε δύσκολη θέση, διότι αυτά που θα διαβάσετε θα σας κόψουν το αίμα. Μεταξύ άλλων μου είπε: «Όταν ήταν στα επάνω του ο Σαμαράς, που έγινε Πρόεδρος της Ν.Δ. και τον οποίον βοήθησα με όλες μου τις δυνάμεις, μέσω του Σρόιτερ τού παρέδωσα ένα φάκελο με πολλά έγγραφα που αφορούσαν τον αδελφό της Ντόρας Μπακογιάννη και γενικώς το Μητσοτακέικο! Τα έγγραφα αυτά περιείχαν τις διευκολύνσεις της Siemens στον Κυριάκο, για τον εξοπλισμό του γραφείου του, μια που προσήλθε κι’ αυτός στην πολιτική κονίστρα».
Επανέρχομαι στο θέμα των όσων άκουσα από τον ναύαρχο φίλο μου. Μου είπε τα εξής: «Παρέα με έναν εφοπλιστή, ο εθνάρχης Καραμανλής πήγαν στον Ιωαννίδη και του έταξαν λαγούς με πετραχήλια, αν βοηθούσε στην κατάρρευση του Παπαδόπουλου και πως το ευεργέτημά του θα ήταν να γίνει αυτός αρχηγός του στρατού! Ο Ιωαννίδης απάντησε: «Αυτό με αφήνει αδιάφορο, εμένα με ενδιαφέρει μόνο η σωτηρία της πατρίδας μας και η ένωση του Ελληνισμού!».
Ήταν φανερό πως η Αμερική κορόιδεψε τον Ιωαννίδη και τον έριξε στην απ’ έξω.
Οι Γερμανοί, το Δίστομο και ο εθνάρχης
Στο παρελθόν ο Θανάσης Στριγγάς έγραψε ένα βιβλίο. Γράφει λοιπόν -όπως διαβάζω σε απογευματινό έντυπο- ότι κάποιοι, που τους είχαν οι διάφοροι ανακηρύξει για σοφούς, είπαν στους ξένους δανειστές μας πως η κατάσταση των αποζημιώσεων για αυτούς θα ήταν υπέρογκες! Λοιπόν, ο εθνάρχης Κ. Καραμανλής είχε ενοχληθεί από την αρνητική στάση όλων αυτών των συμμάχων μας, οι οποίοι στάθηκαν αμετακίνητοι. Στις 13 Φεβρουαρίου του 1980 φθάνει στην πρεσβεία της Βιέννης, μια άκρως εμπιστευτική επιστολή. Η επιστολή αναφέρει πως έχει εντοπιστεί ο αρχηγός των SS που ζει στη Δυτική Γερμανία και ευθύνεται για τη σφαγή του Διστόμου. Ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής έκλεισε τον φάκελο της υπόθεσης επικαλούμενος νόμο του 1959, σύμφωνα με τον οποίο η ποινική δίωξη των συγκεκριμένων αδικημάτων είχε ανασταλεί. Το έγγραφο διακινείται με άκρα μυστικότητα στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, αποστολέας είναι ο Sincon Viesenthal υπεύθυνος του Κέντρου Έρευνας Δειχθέντων Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς. Ο ίδιος γνωστοποιεί ακόμη στις ελληνικές αρχές ότι κατέχουν έναν κατάλογο όλων των Γερμανών αξιωματικών της αστυνομίας που έλαβαν μέρος στη σφαγή στο Δίστομο και την Κλεισούρα.
Και πάμε στο ιστορικό της υποθέσεως. Στις 5 Μαρτίου 1980, το υπουργείο Εξωτερικών απευθύνεται προς το υπουργείο Δικαιοσύνης. Στις 15 Απριλίου 1980 η Εισαγγελία Εφετών στέλνει απαντητικό έγγραφο προς το υπουργείο Δικαιοσύνης με θέμα “Γερμανός εγκληματίας πολέμου”. Το έγγραφο περιέχει δυο προτάσεις: Η ποινική δίωξη των αδικημάτων έχει ανασταλεί με τον Ν. 3933/59 όπως αυτός τροποποιήθηκε με τον Ν. 4016/59. Το έγγραφο υπογράφει ο εισαγγελέας Ιωάννης Ζεγκίνης. Ανατρέχοντας στην κρίσιμη χρονιά του 1959 να σταθούμε σε ένα γεγονός που συνέβαλε στο να προχωρήσει η κυβέρνηση Καραμανλή στην επίμαχη νομοθεσία, ανοίγοντας τον δρόμο της ατιμωρησίας για τις ναζιστικές θηριωδίες. Ο Μαξ Μέρτενς, υπεύθυνος για την εξόντωση όλου του εβραϊκού στοιχείου της Θεσσαλονίκης, είχε καταδικαστεί από το δικαστήριο εγκληματιών πολέμου σε 25ετή φυλάκιση και διαφεύγει της συλλήψεως. Το 1959 έρχεται στην Ελλάδα προκειμένου να καταθέσει στη δίκη ενός υφιστάμενού του και συλλαμβάνεται, καθώς εκκρεμούσε εις βάρος του ένταλμα σύλληψης. Ασκούνται από πλευράς Γερμανίας τεράστιες πιέσεις, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Καραμανλή να παραμείνει στη νομοθεσία του ’59, περί αναστολής διώξεων. Έτσι μετά ένα χρόνο ο Μέρτενς αποφυλακίστηκε και απελάθηκε στη Γερμανία. Η Ελλάδα παρέδωσε όλους του σχετικούς φακέλους στη Γερμανία, η οποία υποσχέθηκε ότι θα αναλάβει την ποινική δίωξη των υπευθύνων για τα εγκλήματα πολέμου, κάτι που δεν έκανε ποτέ. Όμως η ευκαιρία που είχε η Ελλάδα το 1980 να τιμωρήσει τους εγκληματίες για ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας, τη σφαγή στο Δίστομο, χάθηκε για πάντα. Όμως η δικαίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας μπορεί να γίνει έστω και τώρα με την καταβολή των αποζημιώσεων από τη Γερμανία.
Η αλήθεια του Μπαλτάκου
Ένα βράδυ παρακολουθούσα την εκπομπή Χώρα εν καμίνω του Πάνου Παναγιωτόπουλου ο οποίος φιλοξενούσε τον Μπαλτάκο, ο οποίος φαγώθηκε απ’ την ειλικρίνειά του. Είπε λοιπόν στον Πάνο πως δεν πτωχεύσαμε από την δραχμή, απ’ το ευρώ πτωχεύσαμε.
Ο Βαγγέλης Σέκερης και η λίστα Λαγκάρντ
Λίγα λόγια για έναν φίλο μου, ο οποίος συκοφαντείται απ’ τον «κολλητό» του Σαμαρά κύριο Παπασταύρου, ο οποίος βαρύνεται με εξαγωγή 4 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, που βρέθηκαν στη λίστα Λαγκάρντ, παρόλο που εξακολουθεί να το αρνείται.
Βρέθηκα σε μια ταβέρνα με φίλους μου Ακαδημαϊκούς και Καθηγητές. Εκεί άκουσα να κατηγορείται ο φίλος μου ο Βαγγέλης Σέκερης. Όλοι όσοι ήταν στην παρέα είπαν επαινετικά λόγια για την οικογένειά του και βεβαίως για τον ίδιο. Ο Βαγγέλης υπήρξε ένας φίλος μου που τον εκτιμώ βαθύτατα, δεν θέλησα να ακούσω και προσπάθησα να το υπερασπισθώ. Εγώ σέβομαι όλους αυτούς που έδωσαν περιουσίες για να ελευθερωθεί η πατρίδα μας. Δεν ξεχνώ αυτά που είπε ο Σαμαράς στη Βουλή μια μέρα, πως θα ήμασταν τυχεροί αν είχαμε δυο και τρεις Παπασταύρους! Αν είναι δυνατόν!
Αναγκάστηκα να ρωτήσω τον Βαγγέλη τι κάνει ο θείος του Γιώργος Σέκερης, ο τέως πρέσβης, ο οποίος ζει στο Ναύπλιο και όποτε τηλεφωνηθούν ζητάει να με δει.
Δεν μπορώ να καταλάβω πως οι Έλληνες ξεχνάνε τους χρηματοδότες της Φιλικής Εταιρείας, που η οικογένεια Σέκερη έδωσε όλα τα χρήματά της στον αγώνα υπέρ της ελευθερίας της Ελλάδας απ’ τον Οθωμανισμό. Είναι ντροπή να υπάρχουν άνθρωποι να κατηγορούν τους απογόνους τους που είναι διαμάντια!
Αισθάνομαι βαθύτατα Ελληνίδα, δεν αναγνωρίζω σε κανέναν το δικαίωμα να υβρίζει αυτούς που δεν συμμαζέψανε τα διασπαθιζόμενα, αλλά αυτούς που διέθεσαν περιουσίες για την απελευθέρωση της πατρίδας απ’ τους βάρβαρους που διοικούν και σήμερα. Σταματώ εδώ και λυπάμαι βαθύτατα γι’ αυτούς που αποταμιεύουν κλεμμένα χρήματα στο εξωτερικό και αδιαφορούν για τον ελληνικό λαό, που τα παιδιά του φεύγουν στην αλλοδαπή για να ζήσουν.
Είχα παππού από την μητέρα μου ακαδημαϊκό τον Σωτήρη Σκίπη, του οποίου ο αδελφός Γιώργος έπεσε στη μάχη του Δρίσκου. Αυτόν τον τίμησε η πόλη των Ιωαννίνων και έδωσε το όνομά του σε έναν κεντρικό δρόμο. Η καταγωγή μου είναι απ’ τον ορεινό Βάλτο, έχω λοιπόν αυξημένο πατριωτισμό. Πέραν της καταγωγής μου, είχα πατέρα στρατηγό του Ιππικού, ο οποίος με δίδαξε ποιο είναι το αγαθό της ελευθερίας του λόγου αλλά και των πράξεων των ελευθέρων Ελλήνων. Με μεγάλωσαν ελεύθερη και αυτό το αναγνωρίζω στην οικογένειά μου!
Εύχομαι η πατρίδα να ξαναβρεί το δρόμο που χάραξαν οι αγώνες της.
ΧΑΡΙΤΙΝΗ ΚΑΛΑΜΠΟΚΗ