Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αγίας Παρασκευής
«Όλα γίνονται για να διευκολυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις»
«Εκ διαμέτρου αντίθετοι» με τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις δηλώνουν οι εργαζόμενοι του Δήμου Αγίας Παρασκευής, υποστηρίζοντας ότι οι επιχειρήσεις έχουν μοναδικό σκοπό το κέρδος και όχι την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, ούτε τη διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο πρόεδρος του ΣΕΔΑΠ (Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Αγίας Παρασκευής) Αργύρης Μαυρομαράς τόνισε ότι «οι δημότες φορολογούμενοι πληρώνουν και άρα θα πρέπει να απολαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες καθαριότητας, πρωτοβάθμιας υγείας, προσχολικής αγωγής και παιδείας», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές θα πρέπει να είναι μόνιμοι υπάλληλοι».
Όσον αφορά στην επιβολή μεγαλύτερου δημοτικού φόρου από τους ΟΤΑ στους πολίτες, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι κοινωνικές υπηρεσίες, ο κ. Αργ. Μαυρομαράς επισήμανε ότι «είμαστε ενάντια στην οποιαδήποτε περικοπή των κρατικών επιχορηγήσεων», εξηγώντας ότι «οι επιχορηγήσεις αυτές έρχονται ως αντιστάθμισμα της άγριας φορολογίας των πολιτών».
«Ο πολίτης καλείται να πληρώσει αδρά»
Παράλληλα, σχολιάζοντας το «μπλόκο» στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, τόνισε ότι «αποδείχτηκε από στατιστικά στοιχεία ότι δεν είμαστε η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό δημοσίων υπαλλήλων», ενώ υποστήριξε ότι «η κατεύθυνση από την τρόικα, τις κυβερνήσεις και τον ΣΕΒ ήταν να μην υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι». Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι ο κεντρικός σχεδιασμός είναι «να φτάσουν όλους τους εργαζόμενους στο ίδιο σημείο, δηλαδή να μην έχουν σταθερή δουλειά, να αμείβονται με ψίχουλα, να μη σηκώνουν το κεφάλι, να μην αντιστέκονται». Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒΑΠ, η μείωση του ορίου των προσλήψεων προσωρινού προσωπικού, λόγω μη επιχορήγησης, έχει ως αποτέλεσμα αντίστοιχη μείωση των παροχών προς τους δημότες. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «είτε μέσω της αύξησης των δημοτικών τελών, είτε μέσω των συνεταιριστικών επιχειρήσεων, ο πολίτης καλείται να πληρώσει αδρά, απαλλάσσοντας τον Δήμο και το Δημόσιο από την υποχρέωσή τους απέναντι του».
Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι εφόσον τώρα εφαρμόζονται όλες οι ελαστικές μορφές εργασίας, «είναι πιο εύκολο να περάσουν οι υπηρεσίες στους ιδιώτες, που δεν θέλουν υπαλλήλους με σταθερή σχέση εργασίας και με αμοιβές συλλογικής σύμβασης εργασίας». Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και στην ΠΟΕ – ΟΤΑ «γιατί δεν εγγράφει στα σωματεία της τους συμβασιούχους με πλήρη δικαιώματα και γιατί δεν πάλεψε σθεναρά ώστε αυτές να μην καταργηθούν».
Καταλήγοντας, ο κ. Αργ. Μαυρομαράς εξέφρασε την άποψη ότι «όλα αυτά γίνονται για να διευκολυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις», τονίζοντας ότι «ο ρόλος του σωματείου είναι να στέκεται στο πλευρό όλων των εργαζομένων και να αγωνίζεται για να ανατρέψει την κατάσταση αυτή».
Γιώργος Κουράσης Δήμαρχος Χαλανδρίου
«Ναι μεν, αλλά…»
Τη συμφωνία του «επί της αρχής με κάθε μορφή κοινωνικής επιχειρηματικότητας» εκφράζει ο δήμαρχος Χαλανδρίου Γιώργος Κουράσης, μιλώντας για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, αρκεί, όπως είπε «αυτή η μορφή δραστηριότητας να μη δρα σε βάρος άλλων κοινωνικών δομών». Σημειώνεται ότι στον Δήμο Χαλανδρίου λειτουργεί ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2012 μια Συνεταιριστική Δομή Φύλαξης Βρεφών, η οποία ιδρύθηκε από επτά οικογένειες, μέσω του Συνεταιρισμού Γονέων.
Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος υποστήριξε ότι «οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις είναι μια μορφή κοινωνικής επιχειρηματικότητας που θα μπορούσε να προσφέρει σε νέα πεδία κοινωνικής στήριξης», υπογραμμίζοντας, όμως, ότι «ο σκοπός αυτών των προσπαθειών θα πρέπει να είναι η προσφορά νέων κοινωνικών υπηρεσιών και όχι η υποκατάσταση των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών, όπως εύλογα ανησυχούν οι εργαζόμενοι. Και εδώ το πρόβλημα δεν είναι στον θεσμό, αλλά στο πώς αυτός θα εφαρμοστεί».
Ο ίδιος δήλωσε κατηγορηματικά ότι «αυτή την περίοδο πρέπει να αποκλείσουμε την επιβολή κάθε νέου φόρου, αφού αυτός θα οδηγήσει στην ύφεση ακόμα περισσότερο τις τοπικές οικονομίες και γενικότερα την εθνική οικονομία», εκτιμώντας ότι «πρέπει όλοι να στραφούμε προς την αύξηση της αποτελεσματικότητας των δημοτικών υπηρεσιών, με τα υπάρχοντα έσοδα».
Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
«Κερκόπορτα ιδιωτικοποίησης»
Ως «κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» χαρακτήρισε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Χαλανδρίου Σοφία Κορωναίου τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Όπως υποστηρίζει, «αυτό που χρειάζεται να γίνει διακριτό είναι η διαφορά που υπάρχει όταν επιχειρείται να εμφανισθούν οι “κοινωνικοί συνεταιρισμοί” ως υποκατάστατο των κοινωνικών υπηρεσιών, που έως τώρα προσφέρει δωρεάν στους πολίτες το κράτος, καθώς η παροχή τους αποτελεί ανταπόδοση της φορολογίας».
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου, «η αντικατάσταση των κοινωνικών παροχών ή μέρους τους, από Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, θα σήμαινε αυτόματα την έμμεση ιδιωτικοποίησή τους και την αυτόματη μετατροπή τους σε υπηρεσίες αμειβόμενες από τους πολίτες. Και έχει δικαίως χαρακτηρισθεί ως η κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και αν ακόμα υποθέσουμε ότι για την παρούσα περίοδο θα απορροφήσει τους υπάρχοντες εργαζόμενους, είναι βέβαιο ότι στην επόμενη φάση θα συμβληθεί με ιδιώτες».
Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων υποστήριξε ότι «συνήθως οι επιχειρήσεις έχουν μοναδικό σκοπό το κέρδος, χωρίς να νοιάζονται για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους δημότες και για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων», υπογραμμίζοντας ότι «οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές θα πρέπει να είναι μόνιμοι υπάλληλοι, έτσι ώστε να έχουν σταθερή σχέση με τον πολίτη, για να τους εμπιστεύεται». Όπως είπε, «δεν πρέπει να ανησυχούν μόνο οι εργαζόμενοι στους δήμους, αλλά και όλοι οι πολίτες, καθώς μέσω του νέου αυτού υβριδίου θα μετατρέπονται σταδιακά οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων σε επιχειρήσεις ειδικού σκοπού και τα κοινωνικά αγαθά που δικαιούμαστε όλοι ανεξαιρέτως, σε υπηρεσίες-εμπορεύματα, που θα τα απολαμβάνουν μόνο όσοι μπορούν να τα πληρώσουν».
Όσον αφορά το «μπλόκο» στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, σημείωσε ότι είναι «το επόμενο βήμα μετά από την κατασυκοφάντηση των δημοσίων υπαλλήλων», ενώ τόνισε ότι «η μείωση του “πλαφόν” των προσλήψεων προσωρινού προσωπικού οδηγεί σε συρρίκνωση των παροχών προς τους δημότες. Έτσι, για όσες υπηρεσίες θα παρέχονται, οι δημότες – χρήστες θα πληρώνουν σοβαρό αντίτιμο και σταδιακά θα οδηγηθούμε όλοι μας, είτε με την αύξηση δημοτικών τελών μέσω ΔΕΗ, είτε με τις Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, να πληρώνουμε και πάλι γι’ αυτές».
Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση θεσπίστηκε ως νέα νομική μορφή με τον νόμο 4019/2011 (ΦΕΚ Α΄216), ως φορέας της Κοινωνικής Οικονομίας, η οποία ορίζεται ως «το σύνολο των οικονομικών, επιχειρηματικών, παραγωγικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, οι οποίες αναλαμβάνονται από νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων, των οποίων ο καταστατικός σκοπός είναι η επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων».
Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση είναι αστικός συνεταιρισμός κοινωνικού σκοπού με περιορισμένη ευθύνη των μελών του και διαθέτει εκ του νόμου την εμπορική ιδιότητα. Διοικείται ισότιμα από τα μέλη της και η λειτουργία της βασίζεται στην επιδίωξη συλλογικού οφέλους, ενώ το κέρδος της προκύπτει από δράσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά το κοινωνικό συμφέρον.
Ανάλογα με τον ειδικότερο σκοπό που εξυπηρετούν, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις διακρίνονται σε 3 κατηγορίες:
• Ένταξης: Αποσκοπούν στην ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ατόμων που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ΑμεΑ, εξαρτημένοι, απεξαρτημένοι, οροθετικοί, φυλακισμένοι, αποφυλακισμένοι, ανήλικοι παραβάτες). Σε μια Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης 40% κατ’ ελάχιστον των εργαζομένων θα πρέπει να ανήκει υποχρεωτικά στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
• Κοινωνικής Φροντίδας: Αποσκοπούν στην παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών κοινωνικού – προνοιακού χαρακτήρα, που απευθύνονται σε ομάδες πληθυσμού όπως ηλικιωμένοι, βρέφη, παιδιά, ΑμεΑ και άτομα με χρόνιες παθήσεις.
• Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού: Αποσκοπούν στην προαγωγή του τοπικού και συλλογικού συμφέροντος, στην απασχόληση, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της τοπικής ή περιφερειακής ανάπτυξης. Ενδεικτικά, μπορούν να δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως ο πολιτισμός, το περιβάλλον, η οικολογία, η εκπαίδευση, οι παροχές κοινής ωφέλειας, η αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, η διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων κ.ά.
Τα μέλη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης μπορεί να είναι τόσο φυσικά, όσο και νομικά πρόσωπα. Η συμμετοχή των νομικών προσώπων στην επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/3 του συνόλου των μελών της. Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στην επιχείρηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που υπάγονται σε αυτούς. Εξαίρεση αποτελεί η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Ένταξης, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν ως μέλη ΝΠΔΔ με έγκριση του φορέα που τα εποπτεύει.
Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση δεν υπόκειται σε φορολογία εισοδήματος για το ποσοστό των κερδών της το οποίο διατίθεται για το σχηματισμό αποθεματικού και τις δραστηριότητές της. Το ποσοστό των κερδών της που διανέμεται στους εργαζόμενους υπόκειται βάσει των προβλεπομένων διατάξεων σε παρακράτηση φόρου εισοδήματος, με την οποία εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση, όσον αφορά στα κέρδη της επιχείρησης και των εργαζομένων της, οι οποίοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση από το υπό σύσταση Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας και πρόσβαση σε χρηματοδότηση από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης. Επίσης, μπορούν να εντάσσονται στον ν. 3908/2011 για την «Ενίσχυση των Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή», σε προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας, σε προγράμματα του ΟΑΕΔ. για τη στήριξη της εργασίας και στις κάθε είδους ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με το Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού.






































































































