Μεγάλο διπλό στοίχημα για τον Δήμο Αμαρουσίου αποτελούν, πλέον, οι υποθέσεις των εκποιήσεων μαρουσιώτικης γης από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του αλλά και οι εισπράξεις δημοτικών τελών από τις εμπορικές χρήσεις του εμπορικού κέντρου Golden Hall.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Μπεθάνης
Ζητούμενο για τον Δήμο στη δεδομένη χρονική συγκυρία είναι αφενός η όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική προστασία της πόλης από ενδεχόμενη πολεοδομική επιβάρυνση περιοχών που συνορεύουν με τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ και αφετέρου μια γερή οικονομική ένεση στα ταμεία του μέσω εισπράξεων από την λειτουργία των καταστημάτων του εμπορικού κέντρου της Λ. Κηφισιάς, μετά και από την δυνατότητα που προσφέρουν τα πρόσφατα σχετικά νομοθετήματα.
Στα θετικά της υπόθεσης πιστώνεται, φυσικά, η διαφαινόμενη διάθεση ομόφωνης και κοινής σύμπλευσης όλων των δημοτικών παρατάξεων προς την κατεύθυνση της προστασίας των συμφερόντων του Αμαρουσίου, με άπαντες να υιοθετούν χαμηλούς τόνους, παρά το γεγονός ότι έχουμε μπει για τα καλά στην προεκλογική περίοδο και θα περίμενε κανείς να κυριαρχούν οι παραταξιακές σκοπιμότητες.
Επιδιώκουν ραντεβού με ΤΑΙΠΕΔ
Οι πρόσφατες εξελίξεις με την πώληση του Χώρου Υποστήριξης Εγκατάστασης αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα πρόσφατης διαπαραταξιακής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του δημάρχου Γιώργου Πατούλη με παρόντες τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων (πλην ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ που από παράλειψη δεν κλήθηκε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νώντα Γαρδέλη), προκειμένου να χαραχθούν οι επόμενες ενέργειες του Δήμου προς αποφυγή περαιτέρω αντίστοιχων εκποιήσεων.
Σύμφωνα με όσα είπε ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Τρίτης 1 Απριλίου μετά από σχετική ερώτηση του Λευτέρη Μαγιάκη (ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ & ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ), η σύσκεψη κατέληξε σε ομόφωνη απόφαση για καθορισμού συγκεκριμένου ραντεβού με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννη Εμίρη προκειμένου να επικαιροποιηθούν οι απόψεις του Δήμου όπως αυτές εκφράστηκαν και στο αντίστοιχο ομόφωνο ψήφισμα που είχε επιδοθεί προ μηνός στο Δ.Σ. του Ταμείου. «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τη μετατροπή του Αμαρουσίου σε τσιμεντούπολη και μάλιστα με αποφάσεις που λαμβάνονται δίχως καν να ερωτηθούν το Δημοτικό Συμβούλιο, η διοίκηση του Δήμου και οι κάτοικοί του», ήταν το μήνυμα του δημάρχου ενόψει του ραντεβού με την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο, ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένα.
«Τρέχει» η αναστολή οικοδομικών αδειών
Την ίδια στιγμή, όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νώντας Γαρδέλης, η Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Αμαρουσίου έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να εκδοθεί αναστολή οικοδομικών αδειών για τα ακίνητα της Νερατζιώτισσας, της Λ. Κύμης και της Λ. Κηφισιάς, αλλά και η αλλαγή χρήσης τους σε κοινόχρηστη/κοινωφελή, σε υλοποίηση των αντίστοιχων επίσης ομόφωνων αποφάσεων του Σώματος, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο της άνευ όρων δόμησης που οι fast track νομοθεσίες δίνουν ως δυνατότητα στους ιδιοκτήτες που φιλοδοξούν να επενδύσουν σε αυτά.
Σημειώνεται ότι ανεπιβεβαίωτες, μέχρι στιγμής, πληροφορίες τοποθετούν την πραγματοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για τους υπόλοιπους δύο ΧΕΥ σε Λ. Κύμης και Λ. Κηφισιάς (στο ύψος του «δαχτυλιδιού») εντός του Απριλίου, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάτι πιο συγκεκριμένο.
Πρέπει, πάντως, να σημειωθούν οι ενστάσεις του επικεφαλής της παράταξης ΜΑΡΟΥΣΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ Κώστα Βλάχου σχετικά με την αλλαγή χρήσης γης που προωθεί η διοίκηση, καθώς στη σύσκεψη με τον δήμαρχο επανέλαβε τη θέση του ότι «μόνη λύση για να αποτραπούν οι όποιες πολεοδομικές ορέξεις των επίδοξων ιδιοκτητών των ΧΕΥ είναι η τροποποίηση του ρυμοτομικού τους σχεδίου σε κοινωφελείς και χώρους στάθμευσης».
❍ ❍ ❍
Πέτρος Κούκουζας: «Να επιβάλει δημοτικά τέλη ο Δήμος»
Το δεύτερο «μέτωπο» των ενεργειών του Δήμου Αμαρουσίου έχει να κάνει με τα εμπορικά καταστήματα και τους υπόγειους χώρους του εμπορικού κέντρου Golden Hall και τα δημοτικά τέλη που μπορεί, πλέον, να εισπράξει από τις συγκεκριμένες χρήσεις.
Με διάταξη του Ν. 4179/2013 έγινε «εξομοίωση της οικονομικής επιβάρυνσης και αντιμετώπισης των ολυμπιακών ακινήτων με όλα τα δημόσια και ιδιωτικά ακίνητα» και ως εκ τούτου, με βάση το άρθρο 17 (παρ. 8) του Ν. 3986/2011 προβλέπεται ότι τα ολυμπιακά ακίνητα υπόκεινται και αυτά σε ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, όπως τα λοιπά δημόσια και ιδιωτικά ακίνητα.
Το θέμα ανέδειξε με ερωτήσεις του στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Κούκουζας (ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ & ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ), ζητώντας να πληροφορηθεί, αφενός, «γιατί η διοίκηση, κάνοντας χρήση των διατάξεων των αναφερόμενων νόμων, δεν ορίζει ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού στα εμπορικά καταστήματα του Golden Hall και στους υπόγειους χώρους στάθμευσης, όπως έχει δικαίωμα» και, αφετέρου, «αν σκοπεύει να κάνει χρήση της διάταξης του Ν. 1828 του 1989, άρθρο 25 παράγραφος 12(14), περί δημοτικών τελών, που δίνει το δικαίωμα στο Δημοτικό Συμβούλιο να επιβάλλει δημοτικά τέλη μέχρι και στο εικοσαπλάσιο της πρώτης κατηγορίας δημοτικών τελών, στις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις του εμπορικού κέντρου».
Σπύρος Σταθούλης: «Ήδη ξεκίνησε η διαδικασία από τις Υπηρεσίες»
Σημειώνεται ότι η δυνατότητα επιβολής δημοτικών τελών στις επιχειρήσεις του Golden Hall θεωρείται «μάννα εξ ουρανού» για τα ταμεία του Δήμου μετά από την τροπολογία του Ν. 4179/2005 από τη Βουλή τον περασμένο Αύγουστο, σύμφωνα με την οποία περιόρισε το «ειδικό τέλος» που όφειλε να καταβάλλει το εμπορικό κέντρο προς τον Δήμο στο 0,5%, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 2 εκατ. ευρώ ετησίως.
Απαντώντας, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σπύρος Σταθούλης δήλωσε από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου ότι η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου έχει ήδη κινήσει την διαδικασία επιβολής δημοτικών τελών στα καταστήματα και το υπόγειο πάρκινγκ του Golden Hall. Όπως, μάλιστα, τόνισε, «αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αρνηθήκαμε να επιστρέψουμε το ποσό που είχαμε ήδη εισπράξει από το ειδικό τέλος, καθώς θα το συμψηφίσουμε με τα δημοτικά τέλη που θα επιβληθούν». Πρόσθεσε, δε, ότι «αυτό που εκκρεμεί την δεδομένη στιγμή είναι το διαδικαστικό ζήτημα, προκειμένου να περάσουν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ οι σχετικοί συντελεστές για τα εμπορικά καταστήματα και τους υπόγειους χώρους». Μάλιστα, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος, από τον Δήμο θα διανεμηθεί σχετική ενημερωτική επιστολή προς τους καταστηματάρχες του εμπορικού κέντρου.
Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι ο δήμαρχος Γιώργος Πατούλης, κάλεσε τον αντιδήμαρχο Οικονομικών να εντατικοποιηθούν οι σχετικές διαδικασίες από την πλευρά των υπηρεσιών του Δήμου. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία απάντηση στην πρόταση του συνδυασμού ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ & ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ για επιβολή εικοσαπλάσιων δημοτικών τελών στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας.