H εκπεφρασμένη πρόθεσή της νέας δημοτικής Αρχής Πεντέλης (όπως επιβεβαιώθηκε στην πρόσφατη συνάντηση της με την Ένωση Γονέων του Δήμου) να εκκινήσει τη διαδικασία ανέγερσης νέου Λυκείου στα Μελίσσια αλλά και η αδήριτή ανάγκη σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας στον όμορο Δήμο Βριλησσίων για τη δημιουργία 3ου Λυκείου φέρνουν στην επικαιρότητα το μείζον ζήτημα της σχολικής στέγης.
Στον Δήμο Βριλησσίων, καθώς το οικόπεδο στο οποίο αναμένεται να κτιστεί το νέο σχολικό συγκρότημα είναι γνωστό (πρόκειται για οικόπεδο 4 περίπου στρεμμάτων στο Οικοδομικό Τετράγωνο 35 στη συμβολή των οδών Κύπρου και Πλαταιών) ο δήμαρχος Γ. Πισιμίσης πρόσφατα προανήγγειλε μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να ενημερώσει το Σώμα για τις σχετικές εξελίξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ άμεσος στόχος της νέας διοίκησης του Δήμου Βριλησσίων είναι να δημιουργηθούν έξι σχολικές αίθουσες για τις ανάγκες των μαθητών Λυκείου σε δημοτικό χώρο μεταξύ του 2ου Γυμνασίου και του 2ου Λυκείου της πόλης, ενώ σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου αναφέρει ρητά ότι παρά την σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η νέα δημοτική Αρχή «δεν προσανατολίζεται σε κατασκευή 3ου Λυκείου».
Στον όμορο Δήμο Πεντέλης, η υπόθεση ανέγερσης νέας σχολικής στέγης που θα στεγάζει μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ξεκινά από το σημείο μηδέν, καθώς πρώτα θα πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος και μετά να ξεκινήσει η -συνήθης στην Ελλάδα- γραφειοκρατική διαδικασία. Και όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει εμπλοκή είτε με τους ιδιοκτήτες του οικοπέδου (όπως φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση του ΟΤ 35 Βριλησσίων, καθώς σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που είχαμε από την απελθούσα δημοτική Αρχή, το οικόπεδο δεν είναι ενιαίο, αλλά πρόκειται για τρία γεωτεμάχια) είτε με την εξασφάλιση των απαραίτητων κονδυλίων για την απευθείας αγορά με ίδιους πόρους (ακατόρθωτο το συγκεκριμένο σενάριο με τα οικονομικά των γειτονικών μας Δήμων να μην είναι και τόσο «ανθηρά») ή την εξασφάλιση χρηματοδότησης.
Ας μην ξεχνάμε ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστήμιων να βρίσκεται προ των πυλών, η κινητικότητα που θα λίγο καιρό θα παρατηρηθεί στον χώρο του real estate όσον αφορά την δημιουργία νέων κτηρίων για να στεγάσουν την ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση της χώρας θα είναι πρωτοφανής.
Ήδη οι ενδιαφερόμενοι έχουν αρχίσει να αναζητούν μεγάλες εκτάσεις για την στέγαση των νέων Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, προκειμένου να ξεκινήσει η εγγραφή των πρώτων φοιτητών από το έτος 2025-2026.
Όπως είναι φυσικό, οι ιδιοκτήτες μεγάλων οικοπέδων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση σχολικών μονάδων (όχι μόνο Δευτεροβάθμιας αλλά πλέον και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης) παρακολουθούν τις εξελίξεις με ενδιαφέρον.
Και εάν η έλλειψη κατοικιών στα μεγάλα αστικά κέντρα εκτόξευσε στα ύψη τις τιμές ενοικίασης και αγοράς, το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τα κτήρια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της Σχολικής – Εκπαιδευτικής Κοινότητας, κάνοντας τις κατά τόπους δημοτικές Αρχές αλλά και τους ιδιώτες που θα μπουν στο παιχνίδι των συμφωνιών πιστοποίησης (validation) ή δικαιόχρησης (franchising) μη κρατικών ΑΕΙ να αναφωνούν «ακριβή μου – σχολική – στέγη!».