Γράφει η Ξένια Γιαννάκου – Από την έντυπη έκδοση της καθημερινής ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη, Διόνυσος 14/07/2023
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν -θεωρώ- τα αποτελέσματα Έρευνας Κοινής Γνώμης, που διεξήγαγε η σχετική Μονάδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό της Ένωσης Δημάρχων Αττικής.
Ενδιαφέρον, τόσο για εμάς τους πολίτες ψηφοφόρους όσο και για τους ίδιους τους πολιτευόμενους που ζουν αυτό το διάστημα εν μέσω προεκλογικού αγώνα.
Μεταξύ άλλων λοιπόν, το κοινό ρωτήθηκε για την εμπιστοσύνη που έχει στους θεσμούς, κλήθηκε να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να εκτιμήσει τη διαφθορά που υπάρχει σε αυτή αλλά και να απαντήσει στο ποια είναι τα στοιχεία επιτυχίας ενός δημάρχου.
Έχουμε και λέμε λοιπόν: Σύμφωνα με τις απαντήσεις, οι πολίτες εμπιστεύονται τον δήμαρχο περισσότερο από την Κυβέρνηση, την Εκκλησία, τον περιφερειάρχη και τους βουλευτές αλλά όχι τόσο όσο τον Στρατό, την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη.
Όταν κλήθηκαν να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα ενός δήμου στην επίλυση προβλημάτων, περισσότεροι από τους μισούς (55,5%) τη χαρακτήρισαν «λίγη».
Στην ερώτηση πόση διαφθορά υπάρχει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι απαντήσεις «πάρα πολύ» και «πολύ» έδωσαν μαζί ένα… μεγαλοπρεπέστατο 72%. Ίσως γι’ αυτό και ανέδειξαν, με ποσοστό 65% ως σημαντικότερο στοιχείο για να επιτύχει ένας δήμαρχος το έργο του, την εντιμότητα. Τέλος, στην ερώτηση »με ποια κριτήρια επιλέξατε δήμαρχο στις τελευταίες εκλογές, οι απαντήσεις επικεντρώθηκαν στο πρόγραμμά του υποψηφίου, την προσωπικότητά του και τον συνδυασμό του.
Αυτές, ήταν οι απαντήσεις 810 πολιτών της Περιφέρειας Αττικής, οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα τον Ιούνιο, τέσσερις μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Η επιφυλακτική έως και αρνητική στάση που φαίνεται να κρατούν οι πολίτες απέναντι στον ρόλο και τη λειτουργικότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα πρέπει -λογικά- να προβληματίσει τους υποψήφιους της 8ης Οκτωβρίου. Η απογοήτευση και κάποιες φορές αγανάκτηση που μπορεί να νιώθουν όταν έρχονται αντιμέτωποι με καθημερινά ζητήματα λειτουργίας, γραφειοκρατίας ή και διαφθοράς, είναι φυσική κι επόμενη.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και κυρίως ο δήμαρχος, είναι αυτός με τους οποίους ο πολίτης πρέπει να έχει σχέση εμπιστοσύνης και καλής συνεργασίας, ώστε να λύνονται τα καθημερινά προβλήματα και το έργο να είναι εμφανές. Ο δήμαρχος πρέπει να είναι ο δικός τους άνθρωπος, αυτός που θα εμπνεύσει στους δημότες το αίσθημα της συνοχής και της υπεράσπισης των κοινών συμφερόντων.
Όταν οι ψηφοφόροι βγαίνουν από την κομματική τους «ομπρέλα» κι επιλέγουν δήμαρχο με βάση το πρόγραμμά του, δείχνουν ότι αναζητούν τον άνθρωπο (και τους συνεργάτες του) που θα δουλέψει για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας και την εξυπηρέτησή τους.
Αυτά, σαν τροφή για σκέψη για αυτούς που σε λίγο θα αρχίσουν να βομβαρδίζονται από προεκλογικά μηνύματα και γι’ αυτούς που θα ζητήσουν την ψήφο τους.
(Η έρευνα παρουσιάσθηκε στο 14ο Forum της Αυτοδιοίκησης και φιλοξενείται αναλυτικά στην ιστοσελίδα της Ένωσης Δημάρχων Αττικής – sdat.gr)