Μπήκαμε στη νέα χρονιά και πλέον πλησιάζει και ο καιρός – λιγότερο από δύο μήνες- που θα τεθεί σε εφαρμογή η ενεργοποίηση του Kids Wallet για την προστασία των ανηλίκων από τους κινδύνους στα Social Media, ενώ έρχεται και η απαγόρευση πρόσβασης για τα παιδιά κάτω των 15 ετών.
Η κουβέντα για το διαδίκτυο έχει αρχίσει εδώ και καιρό και είναι δεδομένο ότι οι γονείς φοβόμαστε λίγο όταν το σκεφτόμαστε σε συνδυασμό με τα παιδιά μας.
Για πολλούς η απαγόρευση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση υπάρχουν ωστόσο κάποιοι που υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση των social media σε παιδιά δεν θα βοηθήσει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων. Μάλιστα ανησυχούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει ακόμη περισσότερους κινδύνους και ότι οι απαγορεύσεις «επηρεάζουν τα δικαιώματα πρόσβασης και συμμετοχής».
Για να λειτουργήσει πάντως το όλο σύστημα και να έχει νόημα όλη αυτή η προσπάθεια, είναι σημαντική η συμμετοχή των γονιών αλλά και η εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με τους κινδύνους και τις αρνητικές συνέπειες της υπερέκθεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Όπως άλλωστε αναφέρουν οι ψυχολόγοι, ένα παιδί χρειάζεται πρώτα να αποκτήσει οικογενειακή και κοινωνική συνείδηση, να βιώσει την φροντίδα, την αγάπη και την ανθρώπινη επαφή μέσα στο σπίτι του, δηλαδή ρεαλιστικά την ανθρώπινη φύση, και αφού αυτά εδραιωθούν μπορεί να του επιτραπεί η είσοδος στην εικονική πραγματικότητα του internet.
Στην πράξη, όλα ξεκινούν από την σχέση των γονέων με τα παιδιά τους, από τα όρια που έχουμε θεσμοθετήσει στο σπίτι μας, και το παράδειγμα που εμείς οι ίδιοι ως ενήλικες δίνουμε. Το πως εκπαιδεύουμε από μικρά τα παιδιά μας, και ποια είναι η επικοινωνία που δημιουργούμε μαζί τους.
Εύλογο λοιπόν το ερώτημα; Όταν εμείς έχουμε μάθει τα παιδιά μας από πολύ μικρά να είναι μπροστά σε μία οθόνη και να ασχολούνται όλη μέρα με αυτό, γιατί ας μη γελιόμαστε είναι η εύκολη λύση, πως ερχόμαστε ξαφνικά στα 14 ή στα 15 να απαιτούμε να αλλάξει συνήθειες;
Γενικά πιστεύω ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ενώ πιθανό αποτέλεσμα τέτοιων νόμων είναι η μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με την ψηφιακή κακοποίηση και την παρενόχληση στο διαδίκτυο, καθώς τα παιδιά μην έχοντας πρόσβαση στα social media, που πολλές φορές χρησιμοποιούνται από εγκληματίες.
Αν μάλιστα αναλογιστούμε ότι η χώρα μας έρχεται πρώτη στην Ευρώπη σε κλήσεις στη Γραμμή Βοήθειας του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου για περιστατικά εξάρτησης από το Διαδίκτυο, νομίζω ότι η απαγόρευση αυτή είναι μια καλή αρχή…