Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 07/02/2024
Τις μέρες της… μαρμότας ζουν, σχεδόν κάθε πρωί, όσοι «συναναστρέφονται» με τις κεντρικές λεωφόρους Μεσογείων, Κηφισιάς, Πεντέλης ή Δουκίσσης Πλακεντίας αλλά και τους δρόμους «δεύτερης γραμμής». Οι οδηγοί, τους τελευταίους μήνες, είναι στις… επάλξεις, σε αντίθεση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς που διαχρονικά και όλο περισσότερο αγνοούνται. Οι στάσεις λεωφορείων και τρόλεϊ «στενάζουν» από κόσμο, με νωπές και τις καταργήσεις γραμμών, οι οποίες ήδη λειτουργούσαν αραιά και που (όπως το δρομολόγιο 404).
Αν σε όλα αυτά προστεθεί μια κακοκαιρία, όπως τις προάλλες ή βλάβη οχήματος, οι… δρόμοι είναι δύο: Η «μάχη» σώμα με σώμα για μια θέση σε όποιο λεωφορείο ή τρόλεϊ περάσει ή το… περπάτημα έως έναν κοντινό σταθμό μετρό ή ηλεκτρικό που βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά και το ένα χιλιόμετρο. Εκεί, όμως, είναι πιθανή η «ψυχρολουσία» των επίσης αραιών δρομολογίων, με τα λεπτά του επόμενου συρμού να μοιάζουν συχνά με… μαρτύριο σταγόνας.
Οι ελλείψεις σε προσωπικό και οχήματα παραμένουν μόνιμο ζήτημα, αλλά η κυβέρνηση (παρά τη διακηρυγμένη «ανάπτυξη» της χώρας) συνεχίζει να μην επιτρέπει στους Δήμους προσλήψεις νέων εργαζομένων -στην προκειμένη περίπτωση οδηγών, ώστε τουλάχιστον να βελτιωνόταν η δημοτική συγκοινωνία όπου και όσο υπάρχει. Αντ’ αυτού, για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, νούμερο ένα πρόβλημα συνεχίζει να είναι η… λαθρεπιβίβαση!
Η προ εξαετίας ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού κόμιστρου είχε εκτιμηθεί ως πανάκεια που θα μηδένιζε το φαινόμενο. Μπορεί στο μετρό οι μπάρες να έχουν μειώσει τους «τζαμπατζήδες» (που δεν είναι η πλειοψηφία των επιβατών), ωστόσο η εισιτηριοδιαφυγή «οργιάζει», λένε οι αρμόδιοι. Η πιο συνηθισμένη πρακτική είναι να περνούν οι… λαθρεπιβάτες μαζί με προπορευόμενο επιβάτη που επικύρωσε εισιτήριο, αξιοποιώντας την αρκετή, κατά πολλούς, διάρκεια που οι πύλες παραμένουν ανοικτές.
Τα αντανακλαστικά των υπευθύνων ήταν πιο άμεσα, σε αυτή την περίπτωση. Ο ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών) σχεδιάζει νέα ρύθμιση των μπαρών, ώστε να περνά ένας και με το… ζόρι, ενώ έχει ζητήσει από τις δυνάμεις των σεκιούριτι να έχουν το νου τους. Επίσης, σύντομα το επιβατικό κοινό θα μπορεί να πληρώνει απευθείας μέσω κινητών τηλεφώνων ή πλαστικών τραπεζικών καρτών, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Την ίδια ώρα, σε λεωφορεία και τρόλεϊ που δεν υπάρχουν τέτοιες πύλες, τα στοιχεία κάνουν λόγο για μία επικύρωση εισιτηρίου ανά 20 επιβάτες. Εδώ, ο Οργανισμός αναλαμβάνει την οργάνωση του σώματος ελεγκτών της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες), αυξάνοντας τους ελέγχους.
Ίσως, τελικά, στον «θαυμαστό» ψηφιακό κόσμο της τηλεματικής στις στάσεις και των εφαρμογών στα κινητά, η λύση να είναι ο… εισπράκτορας, που εδώ και χρόνια καταργήθηκε. Όλα περνούσαν από το χέρι του, ενώ το άγρυπνο μάτι του δεν άφηνε πολλά περιθώρια διαφυγής από την πληρωμή. Άλλωστε, δεν απέχουμε και πολύ σε πολλά από την εποχή της φράσης του «προχώρει στον διάδρομο»…