«Tα επόμενα χρόνια, δυο πράγματα θα μας απασχολήσουν. Τα σκουπίδια και η κλιματική αλλαγή. Ήδη η χώρα μας λαμβάνει αρκετά πρόστιμα από την ΕΕ καθώς δεν είμαστε καθόλου σύννομοι. Απαιτείται εκπαίδευση στο σύνολο των δημοτών μας και κυρίως στα παιδιά μας στα σχολεία».
Αυτά τόνισε ενώπιον του Σώματος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης (22/11) η δήμαρχος Νατάσσα Κοσμοπούλου, προλογίζοντας τον νέο Κανονισμό Καθαριότητας που έφερε προς ψήφιση η διοίκησή της (διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ και συνέντευξη του αρμόδιου αντιδημάρχου Δημήτρη Τσούκλερη στο παρόν φύλλο) και επισημαίνοντας μια -ακόμα- μεγάλη και διαχρονική παθογένεια της χώρας μας.
Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα παρουσιάζει μεγάλη δυσκολία στο να προσαρμοστεί στην αλλαγή σελίδας στη διαχείριση των απορριμμάτων και να βρεθεί στο ίδιο έστω κεφάλαιο με τους ευρωπαίους εταίρους της. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσφατα (14 Νοεμβρίου 2024) απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που επισημάνθηκαν. Εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική απάντηση, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη για εκκίνηση της διαδικασίας παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο!
Τι αναφέρει με δυο λόγια η επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Ότι η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται με την οδηγία – πλαίσιο για τα απόβλητα και δεν υποβάλλει στοιχεία σχετικά με την προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωσή τους, όπως ορίζεται στους εκτελεστικούς κανόνες. Η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος – μέλος που δεν έχει υποβάλει σχετικά στοιχεία για τα έτη 2020, 2021 και 2022 και ο λόγος που γίνεται αυτό «φωνάζει» ότι γίνεται είναι επειδή δεν επιτυγχάνονται οι ποσοτικοί στόχοι ανακύκλωσης.
Η δυσαρέσκεια της Ε.Ε. αποτυπώνεται και στο νέο ΕΣΠΑ, στο οποίο η συγχρηματοδότηση υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων πέφτει μόλις στο 60% και μπορεί να φτάσει μόλις μέχρι το 85% εάν και εφόσον επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι ανακύκλωσης.
Στόχοι που είναι απορίας άξιο με ποιο τρόπο θα επιτευχθούν από τη στιγμή που η Ελλάδα οδηγεί ακόμα τα απόβλητά της σε ταφή σε ποσοστό άνω του 80%, ενώ παράλληλα λειτουργούν ακόμα στα διοικητικά όρια των Δήμων 20 παράνομες χωματερές, για τη λειτουργία των οποίων η χώρα μας πληρώνει 1,6 εκατ. ευρώ ετησίως σε πρόστιμα.
Νηπιακές, λοιπόν, οι επιδόσεις της Ελλάδας στην ανακύκλωση, που επιμένει να μην περνάει ούτε τη βάση στον συγκεκριμένο τομέα. Και πως να γίνει διαφορετικά όταν ακόμα ένα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας δεν ξέρει καν τι πετάμε και τι όχι στους μπλε κάδους…
Απαιτούνται υπερβάσεις στον τομέα αυτόν τα επόμενα χρόνια, καθώς όπως έλεγε η Γερμανίδα ακτιβίστρια – οικολόγος Petra Kelly «αν δεν κάνουμε το αδύνατο θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το αδιανόητο».