Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 22/02/2025
Η πολιτική αντιπαράθεση εξακολουθεί να περιστρέφεται γύρω από την τραγωδία των Τεμπών και τη διερεύνησή της, εν αναμονή βέβαια και των πορισμάτων των εμπειρογνωμόνων, αλλά και των μεγάλων, ως εκτιμάται, συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου. Μαζί όμως συντηρείται μια άνευ προηγουμένου τοξικότητα, την ώρα που η κοινωνία βράζει και ναι μεν είναι δικαιολογημένο το «ως εδώ» που αναφώνησε ο πρωθυπουργός, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του μάλλον έχουν αναλογιστεί πλέον, έστω και εκ των υστέρων, μετά από δύο χρόνια, τα λάθη που έγιναν στη διαχείριση της τραγωδίας, που επέτρεψαν να φωλιάσει η αμφιβολία για το τι συνέβη πραγματικά εκείνο το μοιραίο βράδυ και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 57 άνθρωποι – στην πλειονότητά τους νέα παιδιά, ως γνωστόν.
Τώρα όμως η αμφιβολία μετατρέπεται σε οργή και η κοινωνική αναταραχή που πυροδοτείται, ανεξαρτήτως του αν υποδαυλίζει και πολιτικά ή ακόμη και αντιπολιτευτικά πάθη, αποτελεί μείζον ζήτημα. Η δημόσια ζωή αρχίζει να θυμίζει όσα δυσάρεστα ζήσαμε στα χρόνια των μνημονίων και της κρίσης· στην πραγματικότητα, ουδείς σώφρων άνθρωπος θέλει να έχουμε μια επανάληψη όλων αυτών. Γι’ αυτό ακριβώς προβάλλει όμως και η ανάγκη να πέσει πραγματικά φως στην υπόθεση και να διερευνηθεί «μέχρι τέλους» τι ακριβώς συνέβη στα Τέμπη και πώς οδηγηθήκαμε στην τραγωδία.
Από την άλλη πλευρά, οι κραυγές ορισμένων που φτάνουν και στα όρια της -πολιτικής και όχι μόνο- εκμετάλλευσης ότι δεν υπάρχει Δικαιοσύνη ή ότι δεν μπορούν να την εμπιστευτούν, επίσης δεν βοηθούν. Απαιτούνται όμως γενναίες πρωτοβουλίες προκειμένου ν’ αλλάξει το κλίμα και όχι απλώς η μπάλα να βρεθεί στην εξέδρα. Πρωτοβουλίες αντίστοιχα με πολιτικό περιεχόμενο και αυτές είναι ξεκάθαρο ότι ανήκουν στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, οι οποίοι θα πρέπει ν’ αφουγκραστούν το λαϊκό αίσθημα και όχι τον όχλο ή να λειτουργήσουν και εκείνοι με τη σειρά τους απλώς με κριτήρια μάχης απέναντι στην αντιπολίτευση.