Χουσιάδας: «Αυστηρά τα κριτήρια εγκατάστασης στην χώρα μας»
Στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) Χρήστος Χουσιάδας υπογράμμισε ότι η έκθεση στην ακτινοβολία εξαρτάται από την ισχύ της εκπομπής και την από την απόσταση. Επιπλέον, τόνισε ότι η ακτινοβολία των κεραιών δεν είναι ισότροπη και όταν υπάρχει εμπόδιο εξασθενεί. Δεν πρόκειται για ραδιενέργεια. Ως προς το θεσμικό πλαίσιο, ο κ. Χουσιάδας τόνισε ότι «στη χώρα μας υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο που λειτουργεί, η ελληνική νομοθεσία έχει θεσπίσει αυστηρά κριτήρια για την εγκατάσταση. Οι έλεγχοι για την ακτινοβολία είναι χιλιάδες, οι υπερβάσεις υπαρκτές πλην όμως ελάχιστες.»
Γεωργίου: «Δεν έχουν βρεθεί ανεπιθύμητες επιδράσεις στην υγεία»
Ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάγγελος Γεωργίου, ανεξάρτητος εμπειρογνώμων εδώ και 13 χρόνια στο EMF Project του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), σημείωσε ότι «το ζήτημα των ανεπιθύμητων παρενεργειών της κινητής τηλεφωνίας είναι ένα ελκυστικό πεδίο έρευνας που τα αποτελέσματα διαχέονται πολύ γρήγορα στην κοινή γνώμη που συχνά παρερμηνεύονται διότι δεν υπάρχει κριτική θεώρηση». Αφού ανέπτυξε το θέμα του «αποδεκτού κινδύνου» σε σχέση με άλλους συγκρίσιμους κινδύνους της καθημερινής ζωής, κατέληξε ότι σύμφωνα με την τελική αναφορά του EMF Project του ΠΟΥ τον Οκτώβριο του 2014: «Δεν βρέθηκαν ανεπιθύμητες επιδράσεις στη υγεία, δεν διαπιστώθηκε αύξηση του καρκίνου του εγκεφάλου από αυξημένη χρήση των κινητών μέχρι 15 χρόνια. Από τα 15 χρόνια και πάνω και για τα παιδιά δεν ξέρουμε γι’ αυτό ο ΠΟΥ υιοθέτησε την περαιτέρω έρευνα γι’ αυτό την πιο ευαίσθητη ομάδα».
Οι οδηγίες του ΠΟΥ και η αντίφαση με τις μελέτες
Ο κ. Γεωργίου έδωσε πρακτικές συμβουλές σχετικά με τη χρήση των κινητών, σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες του ΠΟΥ:
– Χρήση hands Free (ακουστικό) για απόσταση της συσκευής 30- 40 εκ. μακριά από το αυτί.
– Μείωση του αριθμού των κλήσεων και της διάρκειας τους
– Χρήση του κινητού με μεγάλη μπάρα ισχύος σήματος
– Σύμφωνα, πάντα, με τον ΠΟΥ, δεν βοηθούν καθόλου οι δήθεν συσκευές που ελαχιστοποιούν την ακτινοβολία.
Ωστόσο, οι συγκεκριμένες οδηγίες προκάλεσαν την παρέμβαση άλλων ομιλητών, αλλά και του κοινού, οι οποίοι υπογράμμισαν την αντίφαση που υπάρχει ανάμεσα σε αυτές και τα αποτελέσματα των μελετών για μη επίδραση στην υγεία των κινητών τηλεφώνων που παρέθεσε ο καθηγητής.
Μαργαρίτης: «Ζητήσαμε χαμηλότερα όρια, δεν εισακουστήκαμε»
Από την πλευρά του, ο καθηγητής ΕΚΠΑ Κυτταρικής Βιολογίας Λουκάς Μαργαρίτης εξέφρασε τη διαφωνία του σχετικά με τα όρια εκπομπής των κεραιών που θεωρεί ότι στη χώρα μας είναι υψηλά σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η κεραία εκπέμπει συνεχώς, μάλιστα με ρυθμό τέτοιο ανάλογα με τις κλήσεις και την ένταση, στην ακτινοβολία της οποίας είναι εκτεθειμένες 24 ώρες το 24ωρο ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Με την κεραία δεν μπορεί να κάνεις τίποτα, δεν υπάρχει επιλογή σε σχέση με το κινητό, το tablet, που η χρήση είναι στιγμιαία. Η Ιταλία, η Πολωνία, η Ρωσία και η Αυστρία έχουν πολύ χαμηλότερα όρια εκπομπής σε σχέση με την Ελλάδα, όπου δεν εισακουστήκαμε για να κατέβουν περισσότερο τα όρια».
Ο κ. Μαργαρίτης σημείωσε, επίσης, ότι «δεν θα πεθάνουμε από έκθεση στην κεραία βάσης, ούτε από το κινητό, η μακροχρόνια έκθεση όμως αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του εγκεφάλου. Αυτό που επιφέρει η ακτινοβολία από τις κεραίες βάσης είναι η αλλαγή στην ευζωϊα των πολιτών. Δεν καταδικάζουμε τις κεραίες, αλλά κάτι πρέπει να γίνει ώστε να μπει τάξη και να εφαρμοστεί η αρχή της προφύλαξης».
Στεφανόπουλος: «Να σεβόμαστε και να παρακολουθούμε τα όρια»
Ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Κινητής τηλεφωνίας Γιώργος Στεφανόπουλος υπογράμμισε ότι «κανείς δεν αμφισβητεί ότι χρειαζόμαστε δίκτυα επικοινωνίας», λέγοντας, χαρακτηριστικά, ότι «τα δίκτυα θα πρέπει να είναι πυκνά, να υπάρχουν όρια τα οποία θα σεβόμαστε και θα παρακολουθούμε, να υπάρχει πληροφόρηση και να έχουμε μία ανοικτή συζήτηση με τους πολίτες. Η συζήτηση πρέπει να είναι αποδοτική και όχι τεχνοφοβική, να έχει στόχο να καταλήξουμε σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Θετικό αποτέλεσμα είναι: ενημέρωση, διαφάνεια νομιμότητα, ανάπτυξη, επενδύσεις. Σε αυτό το περιβάλλον πρέπει να συνεχισθεί ο διάλογος».
Ακολούθως οι ομιλητές απάντησαν σε ερωτήσεις του κοινού, υπό το συντονισμό της αντιδημάρχου Πολιτισμού και Αθλητισμού Ρένας Χαλιώτη, η οποία είχε τη ευθύνη της διοργάνωσης της ημερίδας.
Στην ενημερωτική εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Επαμεινώνδας Γαρδέλης, οι αντιδήμαρχοι Σπύρος Σταθούλης και Δημήτρης Καρλαύτης και οι δημοτικοί Σύμβουλοι Θανάσης Βελής, Ελένη Βλάχου-Σταματάκη, Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, Πέτρος Κόνιαρης, Νικόλαος Πέππας, Δημήτρης Σμυρνής. Επίσης, εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης, ο Λευτέρης Μαγιάκης, η Μαίρη Διακολιού και ο Δημήτρης Κουτσουβέλης, εκπρόσωποι άλλων Δήμων, καθώς επίσης πρόεδροι και μέλη συλλόγων και φορέων της πόλης.