«Θα επιδιώξω να ισχύσει ό,τι και στην Ευρώπη για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Δεν είμαστε πολίτες Β’ κατηγορίας», ήταν το μήνυμα του Γιώργου Πατούλη, σε ημερίδα που διεξήχθη στο δημαρχείο.
Η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 9 Ιουνίου, με κατώτερη του αναμενομένου παρουσία κατοίκων παρά τις σημαντικές εξελίξεις που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα σε γειτονιές του Αμαρουσίου με λειτουργία κεραιών εντός οικιστικού ιστού, χαρακτηρίστηκε από πλουραλισμό απόψεων των ομιλητών.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Μπεθάνης
Με συντονιστή τον δήμαρχο Αμαρουσίου και πρόεδρο της ΚΕΔΕ, από το βήμα ακούστηκαν όλες οι επιστημονικές απόψεις και κατατέθηκαν όλες οι τάσεις σχετικά με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και την επίδραση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στη δημόσια υγεία, από έγκριτους επιστήμονες.
Στόχος της ημερίδας ήταν να υπάρχει η πλέον επίσημη ενημέρωση των κατοίκων επί του σοβαρού ζητήματος των διάσπαρτων κεραιών κινητής τηλεφωνίας, που προκαλούν εύλογα μεγάλη ανησυχία στους πολίτες, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτές βρίσκονται κοντά σε ευαίσθητες περιοχές όπως σχολεία, νοσοκομεία κ.α. Ωστόσο, για όσους την παρακολούθησαν, τα δεδομένα που παρατέθηκαν από όλες τις πλευρές, είτε κατά είτε υπέρ, ήταν μεν πλούσια, ωστόσο κατέδειξαν για μια ακόμη φορά την «βαβέλ» που επικρατεί ως προς το θέμα, την έλλειψη σταθερών μετρήσιμων δεδομένων και έντονη αμφισβήτηση για την ορθότητα της ισχύουσας νομοθεσίας.
Πατούλης: «Η κεντρική εξουσία ελέγχει τα πάντα»
Στην αρχική εισήγησή του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες του Δήμου μας, θεωρώ χρέος μου να θέσω τα ερωτήματα εκείνα, μαζί βεβαίως με τα δικά σας, που πρέπει να λάβουμε σοβαρές και τεκμηριωμένες απαντήσεις από τους έγκριτους και εξειδικευμένους επιστήμονες που βρίσκονται κοντά μας», για να προσθέσει: «Λέμε ναι στην τεχνολογία, αλλά μέσα από κανόνες και αρχές και βάζοντας πάνω από όλα τον άνθρωπο και την αξία στην προστασία της υγείας εμάς και των παιδιών μας».
Στο τέλος της ημερίδας, κλείνοντας τις εισηγήσεις των έγκριτων ομιλητών και τοποθετούμενος στις ερωτήσεις των πολιτών, ο κ. Πατούλης έδωσε με ακόμη σαφέστερο τρόπο το πολιτικό στίγμα του ως προς το θέμα: «Σίγουρα θα πρέπει να δούμε πιο είναι πιο επικίνδυνο το κινητό ή ο σταθμός βάσης της κεραίας. Σε όλα υπάρχουν οι βέλτιστες πρακτικές και είναι σίγουρο ότι αυτό που θέλουμε είναι να ισχύσει τουλάχιστον ότι ισχύει στο μέσο όρο της Ευρώπης. Δεν θέλω να είμαστε Β’ κατηγορίας πολίτες. Ένα από τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων που τίθεται στην Ελλάδα είναι ότι “Παγκόσμια σχεδιάζουμε και στο βέλτιστο βαθμό κάνουμε την πρακτική εφαρμογή τους” που σημαίνει: Δήμος – πολίτες. Εδώ κάνουμε το αντίθετο, το κέντρο ελέγχει τα πάντα».
Και πρόσθεσε: «Ως δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, σας υπόσχομαι ότι αυτό που θα επιδιώξω για το Μαρούσι και όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι να ισχύσει ότι ισχύει σε όλη την Ευρώπη. Δεν είμαστε πολίτες Β’ κατηγορίας. Είμαστε Μαρουσιώτες, είμαστε Έλληνες, είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες».
Οι τοποθετήσεις, τις οποίες παρακολούθησαν με ενδιαφέρον, αλλά και με αντιδράσεις ενίοτε, οι παρευρισκόμενοι, διατυπώθηκαν από πολιτικούς, επιστήμονες και ειδικούς που κάλυψαν όλο το φάσμα της υπόθεσης «κινητή τηλεφωνία – κεραίες».
Τζώρτζης: «Ενημέρωση, διάλογος, απλοποίηση, διαφάνεια»
Λαμβάνοντας πρώτος τον λόγο, ο γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού Δημήτρης Τζώρτζης εστίασε την τοποθέτησή του στο τρίπτυχο: ενημέρωση – δημόσιος διάλογος – απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, ώστε σε όλα να υπάρχει διαφάνεια. «Ο ρόλος της Πολιτείας και το κοινό συμφέρον είναι η σωστή ενημέρωση των πολιτών, η παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων, που έχουν φθάσει δηλαδή τα όρια από το 2000 έως σήμερα, και η επιτήρηση των εκπομπών από τους αρμόδιους φορείς», τόνισε, υπογραμμίζοντας την άμεση λειτουργία του Εθνικού Παρατηρητηρίου Η/Μ Πεδίων, ελέγχου και επόπτευσης στη χώρα μας, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα καταγραφής στην Ε.Ε.
Παπαουλάκης: «Μέσα στο σπίτι ο σταθμός βάσης στο μέλλον»
Στην τοποθέτησή του, ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) κ. Νίκος Παπαουλάκης παρουσίασε το νέο νομοθετικό πλαίσιο του Ν. 4070 /12 για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, καθώς και τον κοινωνικό ρόλο του ΕΕΤΑ που αφορά στην ενημέρωση, στη διαφάνεια και στην προσβασιμότητα μέσω του ΣΗΛΙΑ (σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων), που θα είναι διαθέσιμο στο κοινό το επόμενο διάστημα.
«Οι νόμοι στην Ελλάδα είναι αυστηρότεροι κατά 60% για τις περιοχές που είναι σε περίμετρο 300 μ. από ευαίσθητες περιοχές και 70% για το γενικό πληθυσμό, από τα όρια που έχει θεσπίσει ο κλάδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας» υπογράμμισε ο κ. Παπαουλάκης, τονίζοντας «πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει σωστή αρχιτεκτονική και ορθή σχεδίαση των δικτύων πύκνωσης, έτσι ώστε να υπάρχει ομοιόμορφη κατανομή ισχύος και να μην αναγκάζεται το κινητό τερματικό να χρησιμοποιήσει όλη την ισχύ που έχει και να ακτινοβολεί τους πολίτες».
Αναφερόμενος στο πλήθος των δικτύων, σημείωσε ότι «εάν ένα δίκτυο πυκνώσει, μπουν δηλαδή άλλοι τόσοι σταθμοί βάσης, τότε οι σταθμοί βάσης που θα μπουν θα καλύπτουν τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες των πολιτών και θα εκπέμπουν 6-10 dB (ντεμπισέλ) λιγότερη ισχύ, που σημαίνει 4-10 φορές χαμηλότερη εκπομπή. Αντίστοιχη μείωση ισχύος θα υπάρχει και στα κινητά τερματικά. Το μέλλον στα δίκτυα τέταρτης ή πέμπτης γενιάς απαιτούν μεγαλύτερη πύκνωσης δικτύων, σε επίπεδο που ο σταθμός βάσης θα είναι μέσα στο σπίτι».
«Πολύ σημαντικός παράγοντας», πρόσθεσε ο κ. Παπαουλάκης, είναι η απόσταση του κινητού τερματικού, το οποίο εφάπτουμε στο πρόσωπο μας, γι’ αυτό είναι σημαντικό να δούμε πως μπορεί το κινητό τερματικό να λειτουργήσει ακόμη με μεγαλύτερη ασφάλεια και όχι οι σταθμοί βάσης».