Η άσκηση πίεσης από τον Δήμο και την εκπαιδευτική κοινότητα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου προς το Υπουργείο Παιδείας, ώστε τα παιδιά της 6ης τάξης να διοχετεύονται απευθείας στο «Πειραματικό» 1ο Γυμνάσιο, η υποστήριξη της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου προς τον Σύλλογο Γονέων εφόσον επιλέξει να κινηθεί και πάλι νομικά κατά της πρόσφατης «διορθωτικής» Υπουργικής Απόφασης που «θεραπεύει» το σκεπτικό της ακύρωσης από το ΣτΕ της διαδικασίας μετατροπής του ιστορικού σχολικού συγκροτήματος της Λ. Κηφισιάς, αποτελούν τις προτάσεις που έθεσε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Θεόδωρος Αμπατζόγλου κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης 21 Μαρτίου.
Αναζήτηση χώρου και ο «Οίκος Τυφλών»
Πέραν τούτου, ο δήμαρχος έθεσε και το ενδεχόμενο της αναζήτησης χώρου στο κέντρο του Αμαρουσίου, «προκειμένου να κατασκευαστεί εκεί «από το Υπουργείο Παιδείας και την Κτ.Υπ. Α.Ε. νέο γυμνάσιο, μιας και όλη αυτή η αναταραχή οφείλεται στο υπουργείο», όπως χαρακτηριστικά τόνισε, ζητώντας προτάσεις από τα μέλη και τις παρατάξεις του Σώματος. «Ψάχνουμε ρεαλιστικές λύσεις, όχι λόγια συμπάθειας και παραμυθιάσματος των γονέων, αυτός είμαι κι ας με αξιολογήσουν έτσι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Σε αυτό το σημείο, πρέπει να σημειωθεί ότι στο τραπέζι έχει πέσει σε ανύποπτο χρόνο το ακίνητο του «Οίκου Τυφλών» ως ενδεχόμενος χώρος κατασκευής σχολείου, ωστόσο στην σχετική συζήτηση που έγινε για την κατάσταση του ακινήτου, η δημοτική σύμβουλος Κατερίνα Ψάλτη (ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ) τόνισε κατηγορηματικά ότι τέτοιο ενδεχόμενο απαγορεύεται, λόγω της χρήσης που έχει και η οποία δεν επιτρέπει μετατροπή του σε σχολικό χώρο.
Πυρά γονέων προς Δήμο και υπουργείο
Στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το θέμα, τις τοποθετήσεις άνοιξε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 1ου Δημοτικού Σοφία Πιτταροκοίλη – Γερουλάνου, η οποία όχι μόνο εξέφρασε την οργή και απογοήτευσή της για τους χειρισμούς και την «επιμονή του υπουργείου για την πραγματοποίηση των σχεδίων του», μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, αλλά εξαπέλυσε επίθεση και στην διοίκηση του Δήμου, στην οποία καταλόγισε «αδιαφορία και σιωπή», τονίζοντας, μάλιστα, ότι «αυτό θα έχει πολύ σοβαρό πολιτικό κόστος, καθώς εκατοντάδες οικογένειες είναι πολύ δυσαρεστημένες και νοιώθουν ότι τέθηκαν στο περιθώριο». Η πρόεδρος του συλλόγου επανέλαβε το αίτημα για εξαίρεση των παιδιών της 6ης τάξης, τα οποία ζητά να πηγαίνουν όλα στο 1ο «Πειραματικό» Γυμνάσιο.
«Το δίκιο το έχουν οι γονείς»
Ο δήμαρχος, πάντως, σημείωσε ότι ο Δήμος εξ αρχής παρείχε υποστήριξη με τη Νομική του Υπηρεσία την προσφυγή του συλλόγου σε απόλυτη συνεννόηση μαζί τους «και το αποτέλεσμα ήρθε», όπως είπε. Παράλληλα, όμως, επικαλούμενος ένα σημείο της ακυρωτικής απόφασης του ΣτΕ, τόνισε ότι η επιλογή για το πού θα γίνει ένα σχολείο «Πειραματικό», «δεν υπόκειται σε ακυρωτική διαδικασία», αφού αποτελεί αποκλειστικά απόφαση και ευθύνη του υπουργείου, αναφερόμενος και στην Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε μετά την απόφαση του ΣτΕ. Όπως ανέφερε, «το δίκιο το έχουν οι γονείς που ταλαιπωρούνται, όμως κανείς δεν λέει ότι ο Δήμος φροντίζει για την μεταφορά τους σε αίθουσες που πληρούν τις προδιαγραφές για διδασκαλία», για να προσθέσει: «Αυτό που θέλουμε είναι η απορρόφηση όλων των παιδιών της 6ης τάξης από το Γυμνάσιο και σε αυτό θα επιμείνουμε, καθώς οι δυνατότητες του Γυμνασίου είναι τέτοια που μπορεί να υποδεχθεί όλα τα παιδιά και μετά να γίνει κλήρωση με τα κενά που θα μείνουν, βάσει της σχετικής διαδικασίας».
Δ. Πολυχρονιάδης: «Συνταγματική εκτροπή»
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αμαρουσίου Δημήτρης Πολυχρονιάδης, μεταφέροντας την «αγανάκτηση και οργή των μελών του συλλόγου», για την πρόσφατη «περιφρόνηση, κατάργηση ουσιαστικά του ΣτΕ και της απόφασής του, η οποία, μάλιστα ελήφθη σε πλήρη επταμελή σύνθεση». Όπως ανέφερε, «κανείς δεν ζήτησε από την τοπική και εκπαιδευτική κοινότητα να γίνουν “Πειραματικά” το Γυμνάσιο και το Λύκειο και δεν μπήκε σε καμία διαβούλευση τον Μάρτιο του 2022 όταν και ελήφθη η απόφαση, με αποτέλεσμα να εξοριστούν κυριολεκτικά με απόφαση της κ. Κεραμέως, οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου του κέντρου της πόλης».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «επειδή διδάσκω στο 1ο Δημοτικό, ελάτε να δείτε τα παιδιά να φεύγουν από το σπίτι τους δίπλα από το σχολείο τους και θα πάνε σε άλλα μακρινά σχολεία και μάλιστα σε κοντέινερ, με την καταστροφική πολιτική της κ. Κεραμέως και την άρνησή της να δεχθεί την απόφαση του ΣτΕ, συντελώντας σε συνταγματική εκτροπή».
Τέλος, κάλεσε την δημοτική Αρχή να πάρει ουσιαστική θέση, να στηρίξει νομικά την προσφυγή που θα ακολουθήσει και να μην αρκεστεί σε ένα ψήφισμα.
«Να σταθούμε στο ύψος των αποφάσεών μας»
Για «ακατανόητη επιμονή» του υπουργείου να εφαρμοστεί η μετατροπή σε «Πειραματικά» του 1ου Γυμνασίου και Λυκείου έκανε λόγο και ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κάββαλος, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης #ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΑΡΟΥΣΙ Βασίλης Μπούρας ζήτησε ουσιαστική στήριξη από τον Δήμο στον αγώνα των γονέων. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νώντας Γαρδέλης (ΜΑΡΟΥΣΙ ΜΠΟΡΕΙΣ), ο οποίος είχε βρεθεί στο ΣτΕ την ημέρα της εκδίκασης της προσφυγής του συλλόγου, ζήτησε απόφαση από τον Δήμο να λάβει απόφαση με την οποία καταδικάζει την Υπουργική Απόφαση Κεραμεώς και ότι εμμένει στην απόφαση του ΣτΕ που καταργεί τα «Πειραματικά» και ενδεχομένως να αποφασιστεί από το Σώμα αν θα στηριχθεί νομικά ο περαιτέρω αγώνας των γονέων. Για «συνταγματικό πραξικόπημα» έκανε λόγο η Κατερίνα Ψάλτη (ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ), καλώντας τον Δήμο «να σταθεί στο ύψος των αποφάσεων που έχει λάβει», προτείνοντας να ληφθεί απόφαση για τις επόμενες ενέργειες σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου, στηρίζοντας ενδεχόμενη νέα προσφυγή από τον Σύλλογο Γονέων. «Αντί ο δήμαρχος να φωτογραφίζεται με την κ. Κεραμέως, να ενισχύσει τον δικαστικό αγώνα των γονέων, όπως έγινε στον Δήμο Αθηναίων, την ώρα που το υπουργείο παίζει την γάτα με το ποντίκι».