Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού «Ντινόπουλος – Βριλήσσια Δυνατά» Μαρία Βεβελογιάννη, μιλάει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ για την απόφασή της να κατέλθει στις επερχόμενες εκλογές, ενώ με την ιδιότητα της Μαιευτήρας – Γυναικολόγου υπογραμμίζει τον σημαίνοντα ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην διαχείριση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.
Για ποιο λόγο αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα κοινά του Δήμου Βριλησσίων;
Τα Βριλήσσια είναι η πόλη μου. Εδώ πήγα σχολείο, έκανα οικογένεια, μεγάλωσαν τα παιδιά μου. Εδώ έχω το Ιατρείο μου. Εδώ είναι το σπίτι μου. Μέσα στις δεκαετίες που πέρασαν είδα τα Βριλήσσια να μεγαλώνουν, και να γίνονται ένα σύγχρονο και γεμάτο ζωή προάστιο. Πιθανόν από τα καλύτερα μέρη για να ζει κανείς στην Αττική. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και προκλήσεις από τη ραγδαία οικιστική ανάπτυξη. Πιστεύω πως όλοι μπορούμε να συνεισφέρουμε με τη συμμετοχή μας, σε λύσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής αλλά και την καθημερινότητα στα Βριλήσσια μας. Είναι μία προσωπική υπόθεση, και ευθύνη για τον καθένα μας, αλλά και μια μεγάλη ευκαιρία για συνεργασία και συλλογική δράση προς όφελος της πόλης και των παιδιών μας.
Γιατί επιλέξατε το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του Αργύρη Ντινόπουλου;
Δέχτηκα χωρίς επιφυλάξεις την τιμητική πρόσκληση του Αργύρη Ντινόπουλου να είμαι υποψήφια με τον συνδυασμό «Βριλήσσια Δυνατά» γιατί κατά την προηγούμενη θητεία του ως Δήμαρχος έγιναν πολλά και μεγάλα έργα στα Βριλήσσια, με τρόπο αποτελεσματικό και σεβασμό στο περιβάλλον, έργα – τομές που βελτίωσαν σημαντικά τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά την πόλη μας, την έκαναν πιο σύγχρονη και πιο φιλική στον δημότη, διαμορφώνοντας τον σημερινή ταυτότητά της. Είναι λοιπόν ένας άνθρωπος των έργων αποδεδειγμένα, και επιπρόσθετα έχει πολύ μεγάλη και πολύ χρήσιμη εμπειρία σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης μια και έχει διατελέσει Δήμαρχος αλλά και Υπουργός Εσωτερικών. Γνωρίζει λεπτομερώς τα προβλήματα τις πόλης και τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπισή τους, έχει όραμα πρόγραμμα και σχέδιο πλήρως κοστολογημένο. Με δύο λόγια ο Αργύρης Ντινόπουλος είναι σιγουριά.
Πώς μπορεί να συνδυαστεί η επιστήμη σας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Είμαι Ιατρός, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος με εξειδίκευση στην Εμβρυομητρική Ιατρική, και έχω εργαστεί στην Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία. Είμαι όμως και ενεργή πολίτης, επαγγελματίας και μητέρα δύο παιδιών. Συνεπώς η ενασχόλησή μου με τα κοινά στην πόλη μου υπερβαίνει την επιστήμη μου και αφορά συνολικά την προσωπικότητά μου. Σχετικά όμως με το ερώτημά σας, είναι γεγονός ότι η υγεία είναι το σημαντικότερο αγαθό για τον άνθρωπο, και φυσικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση δε θα ήταν δυνατό να μην έχει ουσιαστικό ρόλο και σε θέματα υγείας των πολιτών. Πέρα λοιπόν από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης υπήρξε πολύ μεγάλη η συμβολή των Δήμων στην υγειονομική περίθαλψη ευπαθών ομάδων συνανθρώπων μας μέσα από τα Κοινωνικά και Δημοτικά Ιατρεία και Φαρμακεία, υπάρχει μεγάλη προοπτική για επέκταση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσα από την εφαρμογή προγραμμάτων υγείας για τους δημότες τα οποία μπορούν πρωτίστως να αφορούν την πρόληψη και την ενημέρωση. Αυτά μπορεί να οργανωθούν και σε συνεργασία με δομές του συστήματος υγείας, αλλά και με συνδρομή και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας όπως για παράδειγμα. Συλλόγους και εθελοντικές οργανώσεις . Πρέπει να σας πω ότι είμαι η ίδια εθελοντής ιατρός σε οργάνωση με την οποία έχω επισκεφθεί και έχω προσφέρει αφιλοκερδώς εξειδικευμένες Ιατρικές υπηρεσίες στα ακριτικά νησιά της πατρίδας μας. Μελλοντικά είναι απόλυτα εφικτός ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πλήρη διαχείριση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.
Γνωρίζετε από πρώτο χέρι τα θέματα που αφορούν στον κλάδο της Μαιευτικής-Γυναικολογίας. Έχετε προτάσεις για το πως μπορεί να ενισχυθεί η Ιατρική Φροντίδα στους Δήμους;
Ειδικά για τον κλάδο Μαιευτικής-Γυναικολογίας, υπάρχουν πολλά και σημαντικά που μπορούν να ενισχύσουν και να προάγουν την υγεία στους πολίτες. Η πρόληψη βεβαίως μέσα από οργανωμένα προγράμματα εξειδικευμένων εξετάσεων (Τεστ Παπανικολάου, εξέταση Μαστού) και προαγωγής του εμβολιασμού έναντι του ιού HPV, με παράλληλη Ιατρική παρακολούθηση και συμβουλή. Προγράμματα προστασίας της μητρότητας, με ίδρυση Κέντρου Μάνας-Παιδιού στους Δήμους, όπου θα είναι δυνατό έγκυες, λεχωϊδες και νεαρές μητέρες να βρίσκουν συμβουλή και φροντίδα από Ειδικούς Ιατρούς, εξειδικευμένες Μαίες, Ψυχολόγους, Διατροφολόγους και άλλους ειδικούς επιστήμονες. Εδώ θα μου επιτρέψετε να επισημάνω την μεγάλη σημασία της προσβασιμότητας σε μια σύγχρονη πόλη, με μέριμνα για εγκύους και μητέρες με καροτσάκια, με κατάλληλη φροντίδα και διαμόρφωση των πεζοδρομίων, δυνατότητα πρόσβασης σε οχήματα της δημοτικής συγκοινωνίας, και άλλα πολλά. Πολύ μεγάλη σημασία έχουν και τα προγράμματα ενημέρωσης, ιδιαίτερα για τους έφηβους και τους νέους, όπως για παράδειγμα για θέματα Οικογενειακού Προγραμματισμού, δεδομένου του σοβαρού δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα, που οφείλεται και στο γεγονός της σημαντικής καθυστέρησης των νέων στη δημιουργία οικογένειας , καθώς έχουμε αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη με μέσο όρο ηλικίας απόκτησης πρώτου παιδιού τα 31,2 έτη για τις Ελληνίδες.