Παρά τη συνεχιζόμενη απουσία των μαθητών λόγω των κυβερνητικών μέτρων για τον κορωνοϊό, το προσωπικό των παιδικών σταθμών του Δήμου Χαλανδρίου παραμένει δίπλα τους με επίκαιρες και δημιουργικές ιδέες. Ενδεικτικά, οι παιδαγωγοί του 1ου Τμήματος Προσχολικής Αγωγής ζωντανεύουν το έθιμο της κυρά – Σαρακοστής με λέξεις, νότες, ιστορίες και συνταγές.
Στιχάκια
Την κυρά Σαρακοστή
που ‘ναι έθιμο παλιό
οι γιαγιάδες μας τη φτιάχναν
με αλεύρι και νερό.
Για στολίδι της φορούσαν
στο κεφάλι ένα σταυρό
μα το στόμα της ξεχνούσαν
γιατί νήστευε καιρό.
Και τις μέρες τις μετρούσαν
με τα πόδια της τα επτά
κόβαν’ ένα τη βδομάδα
μέχρι να ‘ρθει η Πασχαλιά.
Τα παιδιά μπορούν να ακούσουν και το σχετικό τραγουδάκι:
Ζυμώματα
Υλικά
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
200 – 250 ml. νερό
3 κ.σ. αλάτι
Μπαχαρικά (όπως γαρύφαλλο & κόλιανδρο), για τη διακόσμηση
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ, τα πλάθουμε με τα χέρια μας μέχρι να φτιάξουμε ένα σφιχτό ζυμάρι (Προσοχή δεν τρώγεται!)
Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και χωρίζουμε το ζυμάρι σε δύο ίσα μέρη.
Παίρνουμε το ένα από τα δύο ζυμάρια και με τη βοήθεια του πλάστη το ανοίγουμε.
Δημιουργούμε με το πατρόν το σχήμα της κυρά – Σαρακοστής και κόβουμε περιμετρικά.
Με τα ζυμαράκια που έχουν μείνει δημιουργούμε πλάθοντας τα τη ποδιά, το σταυρό και το μαντήλι. Τα τοποθετούμε πάνω στο «σώμα» της κυρά Σαρακοστής.
Στολίζουμε με διάφορα μπαχαρικά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα 15-20 λεπτά.
Παραμύθι και εργασίες
Με τη βοήθεια των μεγαλυτέρων κορίτσια και αγόρια μπορούν να ακούσουν μία ωραία ιστορία:
Τα παιδιά μπορούν να συνεχίσουν τη δημιουργία με τα φύλλα εργασίας πατώντας ΕΔΩ και ΕΔΩ.
Από τα πιο παλιά έθιμα του Πάσχα
Όπως σημειώνει ο Δήμος Χαλανδρίου, η κυρά-Σαρακοστή ήταν το ημερολόγιο που χρησιμοποιούσαν για να μετρούν τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς έχει 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της Σαρακοστής. Στις περισσότερες περιοχές, ήταν χάρτινη ζωγραφιά μιας γυναίκας, που έμοιαζε με καλόγρια, με 7 πόδια, σταυρωμένα χέρια σαν να προσεύχεται, ένα σταυρό γιατί πήγαινε στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει. Στο τέλος της κάθε εβδομάδας έκοβαν ένα πόδι και το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο. Αυτό το τελευταίο κομμάτι το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο ή καρύδι (περιοχή της Χίου), το οποίο τοποθετούσαν μαζί με άλλα και αυτός που το έβρισκε θεωρούνταν τυχερός.
Σε κάποιες περιοχές, το έβδομο πόδι το τοποθετούσαν μες στο ψωμί της Ανάστασης και όποιος το έβρισκε του έφερνε γούρι. Στον Πόντο, η κυρά-Σαρακοστή ήταν μια πατάτα ή ένα κρεμμύδι που το κρεμούσαν από το ταβάνι και πάνω του είχαν καρφωμένα επτά φτερά κότας, ώστε να αφαιρούν ένα φτερό κάθε εβδομάδα. Εδώ το έθιμο ονομαζόταν «Κουκουράς», ο οποίος ήταν και ο φόβος των παιδιών Εκτός από χαρτί, μπορεί να φτιαχτεί επίσης από ύφασμα, αλλά και από ζυμάρι. Προσοχή αυτό δεν τρώγεται, μοιάζει με τον πηλό ή την πλαστελίνη και διατηρείται για πολύ καιρό.
Δείτε επίσης: Διαδικτυακές «εξερευνήσεις» για τα παιδιά μέσω του Δήμου