Γράφει η Ξένια Γιαννάκου – Από την έντυπη έκδοση της καθημερινής ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη, Διόνυσος 04/03/2022
Όταν πριν από 45 χρόνια, η γενική συνέλευση του ΟΗΕ θέσπιζε την 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στόχος ήταν να αναδεικνύονται τα προβλήματα που την ταλανίζουν αλλά και τα δικαιώματά της.
Φέτος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αφιερώνει αυτή την ημέρα στις γυναίκες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του κορωνοϊού, καθώς αποτελούν την πλειονότητα των εργαζομένων στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Παράλληλα πολλές έχουν πληγεί λόγω της απώλειας θέσεων εργασίας ή της απασχόλησής τους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας. Επιπλέον, οι συνεχόμενοι εγκλεισμοί έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας. Ειδικά το τελευταίο το έχει βιώσει η Ελλάδα με πολύ σκληρούς αριθμούς, τα τελευταία χρόνια.
Την ερχόμενη Τρίτη λοιπόν, όλοι θα θυμηθούν τις γυναίκες και τα δικαιώματά τους, τις εργασιακές αδικίες στις οποίες υπόκεινται, την πίεση να φέρουν στον κόσμο παιδιά ακόμα κι αν το κορμί τους δεν αντέχει, να τα μεγαλώσουν ενώ ταυτόχρονα δουλεύουν και φροντίζουν το σπίτι τους, να είναι όμορφες και θελκτικές για να μην… ξενοκοιτάξει ο άντρας τους αλλά ταυτόχρονα όχι προκλητικές και «δεύτερες», να είναι δυναμικές αλλά όχι τόσο ώστε να χαρακτηριστούν «σκύλες», νευρωτικές ή γκρινιάρες και να μην φέρνουν αντιρρήσεις γιατί η «κολώνα του σπιτιού τους» μπορεί και να σηκώσει το χέρι.
Όχι, δεν είναι αυτή η αντιμετώπιση όλων των γυναικών από όλους γύρω τους, 24 ώρες το 24ωρο. Δεν πρέπει να τα ισοπεδώνουμε όλα και σαφώς δεν πρέπει να «τσουβαλιάζουμε» τους πάντες κάτω από την ταμπέλα της ανισότητας.
Όμως μετά από 45 «επετείους» αυτής της Παγκόσμιας Ημέρας, τα προβλήματα είναι εδώ κι εμείς συνεχίζουμε να μιλάμε για την πολυπόθητη ισότητα, όταν αυτή θα έπρεπε -πια- να είναι δεδομένη.
Οι πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση δεν λείπουν, είναι αλήθεια. Σε τοπικό επίπεδο, ξεχωρίζουν οι Υπηρεσίες Στήριξης Γυναικών που εφαρμόζει το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Κηφισιάς σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιτροπή Ισότητας.
Όπως επίσης, το Σχέδιο Δράσης για την Ένταξη της Ισότητας των Φύλων 2022-2023, το οποίο καταρτίστηκε από τη ΔΕΠΙΣ και καθορίζει τις προτεραιότητες, τις ενέργειες και τα μέσα που αναλαμβάνει ο Δήμος, προωθώντας την επίτευξη της πραγματικής ισότητας στην πράξη αλλά και η συνεργασία των Επιτροπών Ισότητας του Βορείου Τομέα, οι οποίες ετοιμάζουν φιλόδοξες κινήσεις για τη συνέχεια.
Το πότε θα πάψουμε να «χρειαζόμαστε» αυτή την Παγκόσμια Ημέρα για να καταστρώνουμε σχέδια και να κάνουμε ευχές, γιατί απλά δεν θα υπάρχει λόγος και τα δύο φύλλα θα στέκονται -πραγματικά- δίπλα το ένα στο άλλο, είναι άγνωστο. Το τι πρέπει να κάνουμε για να φτάσουμε σε αυτό το στόχο, ας το ψάξει ο καθένας και η καθεμιά μας, μέσα του.