Γράφει ο Τάσος Μεργιάννης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας – φύλλο Πεντέλης – Μελισσίων – Βριλησσίων – 17/12
Καθώς Δήμοι, Περιφέρεια και κράτος μάζευαν ακόμα τα «απόνερα» που δημιούργησε η πρόσφατη κακοκαιρία «Ελπίδα» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 υποσχέθηκε «μια άλλη Πολιτική Προστασία…». Θα ήταν μια πολύ ωραία είδηση εάν δεν συνοδευόταν από την φράση « …σε 3 χρόνια από τώρα».
Ο κ. Σκυλακάκης δήλωσε ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης υπάρχει ένα μεγάλο επενδυτικό Πρόγραμμα ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων, το οποίο συμπληρώνεται από το ΕΣΠΑ και από άλλους πόρους, για την υπόθεση της Πολιτικής Προστασίας. «Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλά πράγματα. Έχει εξοπλισμούς, αισθητήρες, νέες υποδομές, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, διαφορετικά πρωτόκολλα συντονισμού, αλλά θέλει 2-3 χρόνια για να υλοποιηθεί. Επίσης έχουμε δώσει και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το “Πρόγραμμα Τρίτσης”, και είναι σημαντικό οι δήμαρχοι να το αξιοποιήσουν με τρόπο που να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των δήμων. Να μην πάμε δηλαδή μόνο σε έργα που ικανοποιούν τους πολίτες επειδή φαίνονται, αλλά να έχουμε σημαντική ενίσχυση των υποδομών των δήμων για την αντοχή τους» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εντείνοντας (χωρίς ασφαλώς να το επιδιώκει) την ανησυχία που έχει απλωθεί (ξανά) το τελευταίο διάστημα γύρω από το μείζον θέμα της Πολιτικής Προστασίας.
Μια Πολιτική Προστασία που εάν έχει ένα κοινό με την υπαρξιστική ψυχοθεραπεία είναι ότι οφείλει να δίνει έμφαση στο «εδώ και τώρα». Πόσο μάλλον στην πιο σεισμογενή χώρα της Ευρώπης, όπως στην Ελλάδα στην οποία καθημερινά σημειώνονται κατά μέσο όρο 20 με 30 δονήσεις, καθώς υπάρχουν εκατοντάδες ενεργά ρήγματά.
Σε μια χώρα, οι κάτοικοι της οποίας τον χειμώνα με το πρώτο χιόνι αποκλείονται (ακόμα και στην Αττική Οδό την οποία έχουν «χρυσοπληρώσει») και με τις πρώτες βροχές πνίγονται (αλήθεια που βρίσκεται η υπόθεση αποζημίωσης από το δημόσιο σε οικογένειες θυμάτων από τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα;).
Την ίδια στιγμή χιλιάδες εκτάσεις με κομμένα ξερόκλαδα ελέω «Ελπίδας» περιμένουν μια σπίθα για να δημιουργηθεί το νέο «Μάτι», δυόμιση μήνες πριν ξεκινήσει η φετινή αντιπυρική περίοδος.
Όταν μετά από τόσες καταστροφές σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας γίνεται ακόμα λόγος για «γραφειοκρατικές αγκυλώσεις» και «τεράστια έλλειψη πόρων, εξοπλισμού και προσωπικού» τότε κάτι δεν πάει καθόλου καλά.
Δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών ειδήσεων. Άλλωστε τα παραπάνω λόγια δεν ανήκουν σε εμάς αλλά σε έναν «μπαρουτοκαπνισμένο» της Πολιτικής Προστασίας, όπως είναι ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ και αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος, o οποίος πριν λίγες ημέρες συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας στο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη.
«Δει δή χρημάτων και άνευ αυτών ουδέν γενέσθαι» λοιπόν; Σίγουρα το οικονομικό σκέλος είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες του σαθρού οικοδομήματος της Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα.
Και η απόφαση της διοίκησης του Δήμου Πεντέλης να μην αυξήσει ούτε ένα ευρώ τις δαπάνες που προβλέπονται για την Πολιτική Προστασία στον προϋπολογισμό του 2022 που συζητήθηκε σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν είναι προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης του προβλήματος.
Θα μου πείτε «η δήμαρχος είπε ότι εάν κριθεί αναγκαίο μπορεί να υπάρξει αναμόρφωση προς αυτήν την κατεύθυνση». Σύμφωνοι. Τι γίνεται όμως με το «εδώ και τώρα» που αναφέραμε προηγουμένως;
«Επί τοις παρούσι τον βίον διάπλεκε» («Κανόνιζε τη ζωή σου με βάση τις τρέχουσες συνθήκες») έλεγαν οι αρχαίοι.