Το ξεπάγωμα της DGV (Ελληνογερμανική Συνέλευση), η οποία έχει ως εντεταλμένο από γερμανικής πλευράς τον πολυσυζητημένο τα τελευταία χρόνια Χανς-Γιοακίμ Φούχτελ, έγινε έπειτα από ενέργειες της ΚΕΔΕ.
και του προέδρου της, δημάρχου Αμαρουσίου, Γιώργου Πατούλη και της γερμανικής πλευράς, προκειμένου να γίνει επανεκκίνηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών σε αυτοδιοικητικό επίπεδο και με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για υλοποίηση προγραμμάτων ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Μπεθάνης
Όπως τονίζει μιλώντας αποκλειστικά στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο αρμόδιος διευθυντής για λογαριασμό της ΚΕΔΕ, Βασίλης Κουτσιώρης, η επαναδραστηριοποίηση της DGV γίνεται με γνώμονα το σταθερό πολιτικό περιβάλλον που δείχνει να διαμορφώνεται για το επόμενο διάστημα, μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «η συγκεκριμένη σχέση μεταξύ των δύο χωρών πέρασε από πολλές διακυμάνσεις το προηγούμενο διάστημα, λόγω των συνεχών αλλαγών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών που δεν μπορούσαν να διασφαλίσουν ένα σταθερό άξονα συνεργασίας».
Σύμφωνα με τον κ. Κουτσιώρη, «η αναθέρμανση κατέστη δυνατή έπειτα από παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες από την ΚΕΔΕ και με συγκεκριμένο πλάνο συνεργασίας με ορίζοντα τριετίας» και στο πλαίσιο αυτό, η πρώτη δράση που αποφασίστηκε είναι η διεξαγωγή του συνεδρίου στο Βερολίνο, όπου και εδρεύει η κεντρική δομή της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, με το… βερολινέζικο σύνθημα «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση γκρεμίζει το τείχος της κρίσης», έχοντας τις εξής 6 θεματικές ενότητες που αφορούν στην ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:
1) Διαχείριση Aπορριμμάτων
2) Τουρισμός
3) Επιχειρηματικότητα – Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
4) Κοινωνικές Δομές
5) Αγροτική Ανάπτυξη
6) Ενέργεια
Παράλληλα, προγραμματίζονται και επισκέψεις των συνέδρων στις αυτοδιοικητικές δομές της γερμανικής πρωτεύουσας. Προς το παρόν δεν έχει αποσαφηνιστεί ο τελικός αριθμός των δημάρχων που θα ταξιδέψουν στο Βερολίνο στις αρχές Νοεμβρίου, ωστόσο, ο αριθμός θα είναι σχετικά περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Ο τελικός αριθμός θα γίνει προσπάθεια να είναι αντίστοιχος με τον αριθμό των Γερμανών δημάρχων που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο.
Τελικός στόχος, σύμφωνα με τον κ. Κουτσιώρη, της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης του Νοεμβρίου, θα είναι η έκδοση μιας κοινής διακήρυξης που θα θέτει το πλαίσιο και τους στόχους της διμερούς αυτοδιοικητικής συνεργασίας για τα επόμενα τρία χρόνια.
Αποκλειστική δήλωση του Γιώργου Πατούλη στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ
«Αποκεντρωμένο κράτος, με σύγχρονη Αυτοδιοίκηση»
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Αμαρουσίου Γιώργο Πατούλη για να μάθει τις σκέψεις του γύρω από τα οφέλη που μπορεί να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας μέσα από την επανενεργοποίηση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Ο Γ. Πατούλης προαναγγέλλει ανάλογες ενέργειες και με τη Γαλλία: «Η Αυτοδιοίκηση της χώρας θα συνεργαστεί με όλες τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχής γενομένης με τη Γερμανία και μετέπειτα με τη Γαλλία», αναφέρει και προσθέτει: «Ξεκινάμε ένα μακρύ δρόμο που έχουμε μπροστά μας, προκειμένου να επιτύχουμε την αποκέντρωση των εξουσιών του κράτους προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποκτώντας γνώση και επαφή με τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στις σύγχρονες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανταλλάσσοντας απόψεις με τους συναδέλφους μας των άλλων κρατών». Σύμφωνα με τον Γ. Πατούλη, «εφαρμόζοντας αυτήν την τεχνογνωσία στη χώρα μας, μπορούμε να γίνουμε ένα κράτος σύγχρονο, στα ευρωπαϊκά πρότυπα».
Η Ελληνογερμανική Συνέλευση
Στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης www.grde.eu/el/, αναφέρονται τα εξής σχετικά με το προφίλ, τους στόχους και τη δομή της:
«Υπό την ονομασία Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGV) δημιουργήθηκε ένα δυναμικό δίκτυο οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωνίας των πολιτών και οικονομικών φορέων.
Τη νομική βάση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης θέτει η συμφωνία της 5ης Μαρτίου 2010, μεταξύ του τέως πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, στόχος της οποίας ήταν η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. Εντεταλμένος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση διορίστηκε από την Ομοσπονδιακή Καγκελάριο στα τέλη Νοεμβρίου 2011 ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός παρά τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Hans-Joachim Fuchtel.
Στο επίκεντρο της δραστηριότητας της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης βρίσκεται η συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης επί συγκεκριμένων θεμάτων. Στο προσκήνιο δεν βρίσκεται η «υψηλή» πολιτική, αλλά η αντιμετώπιση των πρακτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση. Η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ειδημόνων και ενδιαφερόμενων μερών από τις δύο χώρες βρίσκεται στην καρδιά της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.
Η Ελληνογερμανική Συνέλευση συμβάλλει με την εργασία της στην αποδόμηση υφιστάμενων στερεοτύπων και στη βιώσιμη διασύνδεση των δύο πλευρών υπό το πνεύμα της ευρωπαϊκής ιδέας. Εργάζεται υπερκομματικά.
Από τη συνεργασία προκύπτουν προσωπικές σχέσεις, οι οποίες προωθούν την αλληλοκατανόηση, βελτιώνοντας έτσι επίσης το κλίμα της ελληνογερμανικής συνεργασίας. Αυτό είναι και το θεμέλιο για μια μακροχρόνια συνεργασία με διάρκεια. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος δεν βρίσκονται οι γρήγορες επιτυχίες, αλλά η βιωσιμότητα.
Ένα συντονιστικό γραφείο και δύο γραφεία δημάρχων στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, η συντονιστική υπηρεσία του Εντεταλμένου για την Ελληνογερμανική Συνέλευση στο Βερολίνο και οι συντονιστές των δράσεων των δημάρχων και των ειδημόνων είναι αρμόδιοι για τη δομή και, προ πάντων, για τη μετεξέλιξη στην πράξη των συνεργασιών μεταξύ οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, περιφερειών και πολιτών.
Από γερμανικής πλευράς, η εργασία υποστηρίζεται από τις κεντρικές ενώσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης: το Συμβούλιο Δημοτικών Διαμερισμάτων (Landkreistag), το Συμβούλιο Πόλεων (Städtetag) και την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (Städte – und Gemeindebund). Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και η Ένωση Περιφερειαρχών (ΕΝΠΕ)».
Το γραφείο της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην Καλαμαριά και εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ είναι ο δήμαρχος Δράμας Χριστόφορος Μαμσάκος, ο οποίος διαδέχθηκε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Στην Αθήνα, τα γραφεία της DGV στεγάζονται στο κτήριο της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).