Οι λέξεις «point system» έχουν συνδεθεί στο συλλογικό θυμικό ως τον κίνδυνο αφαίρεσης της άδειας διπλώματος εξαιτίας παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Τις τελευταίες ημέρες οι λέξεις αυτές επανήλθαν στο προσκήνιο μέσω του αυτοδιοικητικού ρεπορτάζ, καθώς όπως έγινε γνωστό το νέο σύστημα αξιολόγησης που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να καθορίζει το ύψος της χρηματοδότησης που θα λαμβάνουν Δήμοι και Περιφέρειες μοιάζει με το- «αμαρτωλό» για τους κακούς οδηγούς- point system.
Το σχέδιο του ΥΠΕΣ είναι η διαδικτυακή αξιολόγηση των επιδόσεων των ΟΤΑ μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας που θα τεθεί σε λειτουργία από τον προσεχή Μάρτιο και στην οποία θα βρίσκονται υπό διαρκή αξιολόγηση 12 συγκεκριμένοι δείκτες για τους Δήμους και 6 για τις Περιφέρειες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι- σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ που έφερε το θέμα στη δημοσιότητα- την τελευταία πενταετία ούτε ένας Δήμος στην Ελλάδα δεν κατάφερε να εκπληρώσει όσα έργα είχε προαναγγείλει σε ποσοστό άνω του 80%, ενώ μόλις το 27% κατάφερε να υλοποιήσει τα έργα σε ποσοστό άνω του 50%.
Το κεντρικό κράτος θεωρεί ότι η λειτουργία ενός point system με άμεσο και μετρήσιμο αποτέλεσμα, θα οδηγήσει σε μια καλύτερη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από την πλευρά τους οι νέες δημοτικές και περιφερειακές Αρχές που πρόκειται να αναλάβουν καθήκοντα από 1η Ιανουαρίου 2024 προσπαθούν να αξιολογήσουν την εξέλιξη αυτή ελπίζοντας να αποφύγουν να έρθουν σε «μετωπική» με λάθη ή παραλείψεις των απερχόμενων ή παρελθόντων διοικήσεων που πλέον δεν θα συγχωρούνται.
Το σχέδιο αξιολόγησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση περιλαμβάνει 12 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων είναι οι εξής:
–Οικονομικά στοιχεία, όπως ταμειακά διαθέσιμα, υποχρεώσεις προς τρίτους, τέλη καθαριότητας και φωτισμού, βεβαιωμένα έσοδα από ΤΑΠ, συμβάσεις, ληξιπρόθεσμες οφειλές.
–Πολιτική Προστασία και σχέδια εκτάκτου ανάγκης. Οι Δήμοι που θα βρίσκονται να έχουν ακαθάριστα ιδιωτικά οικόπεδα θα χάνουν «πόντους» στην αξιολόγηση. Το ίδιο και όσοι δεν έχουν προνοήσει για τη δημιουργία ενός Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας.
–Εκπαίδευση και προσχολική αγωγή. Εδώ, για παράδειγμα, θα «τιμωρούνται» οι Δήμοι που δεν θα μπορούν να απορροφήσουν παιδιά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.
–Παιδικές χαρές και αθλητισμός. Η κατηγορία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, παιδικές χαρές, δημοτικά θέατρα αλλά και χώρους αθλητισμού, ΚΑΠΗ και δημοτικές βιβλιοθήκες.
–Ενεργειακή απόδοση δημοτικών υποδομών. (αλήθεια υπάρχει Δήμος που δεν έχει ακόμα ξεκινήσει ή ολοκληρώσει την αντικατάσταση των δημοτικών λαμπτήρων με λάμπες LED; Τώρα θα φανεί!).
–Διαχείριση απορριμμάτων. Το συνολικό βάρος των παραγόμενων απορριμμάτων αλλά και όσων ανακυκλώνονται και όσων καταλήγουν σε ΧΥΤΑ θα μετρήσει. Το ίδιο και ο διαθέσιμος αριθμός πράσινων, μπλε και καφέ κάδων.
–Συνθήκες για ΑμεΑ. Στη σημαντικότερη -κατά την εκτίμηση της στήλης- κατηγορία πολλοί Δήμοι θα τα βρουν «σκούρα», καθώς δεν έχουν φροντίσει να δημιουργήσουν τις κατάλληλες δομές για την εξασφάλιση της προσβασιμότητας σε αυτήν την κατηγορία των συνανθρώπων μας.
———————————————
Γεγονός είναι πως εάν εφαρμοστεί αυτό το ιδιότυπο point system θα είναι προς όφελος των δημοτών, οι οποίοι παρεμπιπτόντως θα έχουν άμεση πρόσβαση στη συγκεκριμένη πλατφόρμα σε ένα άτυπο «valuation of work in progress» («αξιολόγηση εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη»).
Βέβαια, μένει να δούμε εάν όλα αυτά θα αποτελέσουν την νέα αυτοδιοικητική πραγματικότητα από τον Μάρτιο του 2024 ή θα μείνουν σχέδια επί χάρτου όπως τόσα και τόσα ακόμα…