Καθώς έχουμε μπει για τα καλά στην αντιπυρική περίοδο και προκειμένου να ολοκληρωθεί η καθολική προσπάθεια καθαρισμού των ιδιωτικών οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες τους, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η αρχική διορία της 30ής Ιουνίου, έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) και έδωσε παράταση στην προθεσμία υποβολής καθαρισμού ιδιωτικών οικοπέδων μέχρι τις 15 Ιουλίου.
Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, στη σχετική πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί (akatharista.apps.gov.gr) είχαν δηλώσει ότι καθάρισαν τα οικόπεδά τους 515.480 πολίτες, με τη διαδικασία να επιταχύνεται τις τελευταίες ημέρες, καθώς, σύμφωνα με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μόνο το τελευταίο τετραήμερο πριν τη λήξη της προθεσμίας είχαν υποβληθεί περισσότερες από 189.500 δηλώσεις.
Πηγές που πρόσκεινται στο ρεπορτάζ λένε ότι τα στελέχη του Υπουργείου δείχνουν ικανοποιημένα από τα παραπάνω νούμερα και κάνουν λόγο για «το πρώτο βήμα στην αλλαγή κουλτούρας των πολιτών». Σύμφωνα, πάντως με κυβερνητικές πηγές, η παράταση δόθηκε επειδή το ζήτημα είναι «τυπικό», καθώς γίνεται αντιληπτό πως ένα μέρος των πολιτών έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους, όμως δεν έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους για «τεχνικούς ή πρακτικούς λόγους», ενώ η κυβέρνηση εκτιμά πως έως τη λήξη της προθεσμίας, οι δηλώσεις θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο.
Υπενθυμίζουμε ότι για τους υπόχρεους που δεν θα υποβάλουν δήλωση καθαρισμού του οικοπέδου τους, το πρόστιμο που θα επιβάλλεται θα φτάνει τα 1.000 ευρώ, ενώ πρόστιμο προβλέπεται και για όσους υποβάλλουν ψευδή δήλωση καθαρισμού στο Εθνικό Μητρώο.
Για τις ευθύνες σε κεντρικό επίπεδο διοίκησης όσον αφορά τα επίπεδα πρόληψης και καταστολής γράφαμε στο προηγούμενο σημείωμα αυτής της στήλης. Καλό είναι, όμως, να μην αμελούμε και την ευθύνη του καθενός από εμάς να καθαρίσει την ιδιοκτησία του ή να προχωρήσει σε καταγγελία για τυχόν ακαθάριστο οικόπεδο – μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 3.804 παρόμοιες δηλώσεις.
Ο Λουδοβίκος ο 14ος, ο οποίος βασίλευσε στη Γαλλία από το 1654 μέχρι το 1715, έμεινε γνωστός στην Ιστορία για τη φράση του «L’ État, c’ est moi» («Το κράτος είμαι εγώ»).
Ας κρατήσουμε ως υπεύθυνοι πολίτες αυτή τη φράση. Ας μη τη χρησιμοποιήσουμε, όμως, όπως ο αλαζόνας «Βασιλιάς Ήλιος», δηλαδή με την έννοια της αυταρχικής αντίληψης απέναντι στο Κράτος και τον λαό, αλλά για να κυκλώσουμε τις δικές μας ενέργειες σε πείσμα των αγκυλώσεων και των δυσλειτουργιών της κεντρικής εξουσίας. Ας υιοθετήσουμε μια έντιμη στάση ατομικής και συλλογικής υπευθυνότητας γιατί στην τελική «το κράτος είμαστε εμείς».
Το διακύβευμα είναι σοβαρό. Ας μην παίξουμε στα ζάρια την περιουσία μας, την ίδια μας την χώρα…