«Δεν παίρνεις λογαριασμό, δεν δίνεις λογαριασμό». Το… παιχνιδιάρικο σλόγκαν της πρώτης καρτοκινητής στην Ελλάδα θυμίζει η συστηματική άρνηση των περισσότερων δημοτικών Αρχών στη χώρα να προχωρήσουν σε ετήσια δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπό την μορφή λογοδοσίας των πεπραγμένων τους, όπως ο νόμος ορίζει.
Αν και πρόκειται για μια διαδικασία που προβλέπεται από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων έχουμε χρόνια να την παρακολουθήσουμε στις γειτονιές μας- τελευταία φορά για παράδειγμα που πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Πεντέλης ήταν στις 17 Δεκεμβρίου 2018 στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων όταν ο τότε δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης πραγματοποίησε δημόσιο απολογισμό των πεπραγμένων της διοίκησής του για το 2017.
Καθώς η « έκθεση των όσων έγιναν και η απόδοση λογαριασμών από κάποια Αρχή ή από κάποιο υπεύθυνο πρόσωπο» (ο ορισμός της λογοδοσίας σύμφωνα με το λεξικό) λοιπόν, παρατύπως απουσιάζει, ο νέος νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση έρχεται να καλύψει αυτήν την «παράβλεψη» των περισσότερων διοικήσεων της περιόδου 2019-2024.
Στο άρθρο 67Α της αναμόρφωσης του συστήματος διακυβέρνησης ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, για την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
1. Το Δημοτικό Συμβούλιο κάθε δύο (2) μήνες συγκαλείται υποχρεωτικά σε ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής Αρχής. H παράλειψη σύγκλησης του συμβουλίου στην ανωτέρω προθεσμία για λόγους που δεν άπτονται ανωτέρας βίας αποτελεί σοβαρή παράβαση καθήκοντος του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
2. Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης εγγράφονται υποχρεωτικά τα θέματα που επιθυμεί να θέσει κάθε δημοτικός σύμβουλος, τα οποία αφορούν στο έργο της δημοτικής Αρχής, εφόσον έχουν κατατεθεί εγγράφως στο προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου τρεις (3) ημέρες πριν τη συνεδρίαση. Κάθε δημοτικός σύμβουλος μπορεί να θέσει έως ένα (1) θέμα. Εφόσον έχουν υποβληθεί συνολικά πάνω από δέκα (10) θέματα, διενεργείται δημόσια κλήρωση από το προεδρείο για τα θέματα που θα συζητηθούν και τα οποία θα εγγραφούν στην ημερήσια διάταξη.
3. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ενημερώνει, τουλάχιστον δέκα (10) ημέρες πριν τη συνεδρίαση, τους δημοτικούς συμβούλους για την ημερομηνία, τον τόπο συνεδρίασης και την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των θεμάτων.
4. Απαγορεύεται η συζήτηση οποιουδήποτε άλλου θέματος κατά τη συνεδρίαση αυτή, καθώς και η λήψη οποιαδήποτε απόφασης.
5. Θέματα διεξαγωγής της συνεδρίασης αυτής δύνανται να περιλαμβάνονται στον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
6. Ειδικά για αυτή τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν απαιτείται απαρτία.
————————-
Καθώς η δημόσια Λογοδοσία αποτελεί όχι μόνο πάγιο αίτημα των πολιτών αλλά προαπαιτούμενο της Δημοκρατίας η στήλη χαιρετίζει την εν λόγω πρόβλεψη του νέου Νόμου για την Αυτοδιοίκηση.
Παράλληλα, εκφράζει την ευχή η διαδικασία αυτή που από 1.1.2024 θα πραγματοποιείται έξι φορές ετησίως να αποδειχτεί κομβική τόσο για την εξασφάλιση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας των κατά τόπους δημοτικών Αρχών όσο και της γενικότερης βελτίωσης των ΟΤΑ όσον αφορά τη θέση τους στο συνολικό σύστημα διακυβέρνησης της χώρας.