Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και καθώς το θείο Δράμα φτάνει στην κορύφωσή του λίγο πριν ακολουθήσει η χαρμόσυνη Ανάσταση, καλό είναι να θυμηθούμε τους λόγους για τους οποίους το Πάσχα, η μεγάλη αυτή γιορτή της Χριστιανοσύνης, έχει ενταχθεί στο συλλογικό υποσυνείδητο ως μια από τις καλύτερες εποχές του χρόνου.
Οι Άγιες αυτές Ημέρες έχουν μεγάλη θρησκευτική σημασία, καθώς μέσα στις 168 ώρες της Μεγάλης Εβδομάδας τιμώνται μεγάλα γεγονότα, μοναδικά και κοσμοϊστορικά, που «συγκλόνισαν τα επίγεια και τα ουράνια».
Η θυσία του Θεανθρώπου, τα πάθη και η ταφή προσφέρουν άφθονη τροφή για σκέψη και αναστοχασμό. Καθώς η κατάνυξη δημιουργεί μια αίσθηση πνευματικής σύνδεσης και συμμετοχής στο Θείο Δράμα, αυτή είναι η περίοδος του χρόνου που όλοι (ακόμα και όσοι δεν το συνηθίζουμε τις υπόλοιπες ημέρες) θέλουμε να είμαστε στις Εκκλησίες – η αίσθηση αυτή για τον γράφοντα εντείνεται περισσότερο το βράδυ της περιφοράς του Επιταφίου παρά αυτό της Ανάστασης.
Οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας προσφέρουν έναν χώρο έκφρασης για συναισθήματα θλίψης και πένθους, τα οποία μπορεί να συνδέονται τόσο με το θείο δράμα όσο και με προσωπικές απώλειες. Η κατάνυξη μπορεί να λειτουργήσει ως μια μορφή συναισθηματικής κάθαρσης.
Για πολλούς, η συμμετοχή στις παραδόσεις της Μεγάλης Εβδομάδας αποτελεί έναν τρόπο σύνδεσης με την πολιτιστική και θρησκευτική τους κληρονομιά, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους. Δεν είναι τυχαία η παροιμιώδης έκφραση «Πάσχα στο χωριό, Χριστούγεννα στην πόλη»…
Το Πάσχα θεωρείται συχνά μια οικογενειακή γιορτή· η κοινή συμμετοχή στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας ενισχύει τους οικογενειακούς δεσμούς και δημιουργεί κοινές αναμνήσεις.
Ας μην ξεχνάμε ότι η λέξη «Πάσχα» προέρχεται από την εβραϊκή «Πεσάχ», τη μεγαλύτερη γιορτή των Ιουδαίων. «Πεσάχ» σημαίνει «Διάβαση». Οι Ιουδαίοι γιόρταζαν την έξοδό τους από την Αίγυπτο και τη σκλαβιά προς τη Γη της Επαγγελίας. Σήμερα, την περίοδο του Πάσχα εορτάζουμε την έξοδό μας από τη θλίψη και τον εγωισμό προς την αρμονία.
Υ.Γ. Τι κρίμα που η κατάνυξη των Ημερών δεν τους αγγίζει όλους. Στον Δήμο Πεντέλης με φόντο την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου του 2024 και την «απώλεια» καλωδίων και δημοτικών οχημάτων, τις τελευταίες ημέρες κατατίθενται σωρεία μηνύσεων μεταξύ δημοτικών συμβούλων.
Το έχουμε ξαναπεί – και από αυτή τη στήλη. Στον Δήμο Πεντέλης κάποιοι έχουν τον δικό τους «Θεό». Τον «Θεό» της Ιδιοτέλειας και της Υστεροβουλίας. Άνθρωποι με ιδιοτελή κίνητρα, άνθρωποι που δεν ενώνονται μπροστά στον κοινό εχθρό. Άνθρωποι που δεν γνωρίζουν την έννοια της ρήσης του Αντισθένη «ὁµονοούντων ἀδελφῶν συµβίωσιν παντός ἔφη τείχους ἰσχυροτέραν εἶναι»… Γνωρίζουν όμως πολύ καλά το γνωστό ρητό «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα…» και φροντίζουν να το κάνουν πράξη!
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με υγεία σε όλους!