Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων πραγματοποιείται την Παρασκευή 20 Μαρτίου, ώρες 6:00 μ.μ. – 8:00 μ.μ., στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Δήμου Κηφισιάς (Έπαυλη Δροσίνη – Βιβλιοθήκη Δήμου, οδός Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού).
Το θέμα προυσιάζουν οι:
– Σήφης Κασεσιάν, συγγραφέας, «Η Γενοκτονία των Αρμενίων»,
– Κουήν Μινασιάν, εκπαιδευτικός, «Περιδιαβαίνοντας σήμερα την ιστορική Αρμενία».
Οι κοινότητες των Αρμενίων, των Ελλήνων της Ανατολής και των Ασσυροχαλδαίων – Αραμαίων βίωσαν με τον πλέον δραματικό τρόπο την πολιτική ενός ακραίου εθνικιστικού και μιλιταριστικού κινήματος. Το γνωστότερο επεισόδιο αυτής της ιστορικής διαδικασίας είναι η γενοκτονία των Αρμενίων. Μέσα στα όρια της αυταρχικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι Αρμένιοι ανέπτυξαν την εθνική τους ταυτότητα, συνδέθηκαν με τα προοδευτικά κινήματα του καιρού τους και διατύπωσαν πολιτικούς στόχους.
Το παραγνωρισμένο αυτό Ολοκαύτωμα των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας άρχισε το 1914 κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και ολοκληρώθηκε το 1924 με την περάτωση της ανταλλαγής των πληθυσμών, αποτέλεσμα της αναθεωρητικής Συνθήκης της Λωζάννης. Θύματα ήταν οι περισσότερες γηγενείς χριστιανικές ομάδες, πλην των λεγόμενων Φραγκολεβαντίνων και των ελάχιστων τουρκοορθόδοξων της Καππαδοκίας. Οι μονοφυσίτες (Αρμένιοι, Ασσύριοι και λίγοι Κούρδοι), οι ορθόδοξοι (Έλληνες στον Πόντο, την Ιωνία, την Καππαδοκία και την Ανατολική Θράκη, καθώς και Άραβες Σύροι στον οθωμανικό Νότο), οι προτεστάντες (Αρμένιοι και Έλληνες) και οι καθολικοί (Αρμένιοι και Άραβες) ανέρχονταν σε 4 εκατ. περίπου.