Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 07/12/2024
Πολιτική αστάθεια, οικονομική κρίση, κοινωνική αναταραχή… Και όμως, δεν μιλάμε για μια χώρα της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής ή της νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά για μια χώρα που βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης – κυριολεκτικά και μεταφορικά. Με άλλα λόγια, με την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ που έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, η Γαλλία γύρισε λιγότερο από έξι μήνες μετά τις πρόωρες εκλογές στο σημείο που βρισκόταν τότε και βυθίζεται ξανά στην αβεβαιότητα. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την οικονομία, επηρεάζοντας ωστόσο άμεσα και την οικονομία και τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, σε μια χρονική συγκυρία μάλιστα κατά την οποία και η Γερμανία βιώνει μια αντίστοιχη πολιτική κρίση μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Σολτς και προκαλεί και εκείνη με τη σειρά της κραδασμούς στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Οικονομία και… Λεπέν
Η αφορμή για την κατάρρευση της κυβέρνησης στη Γαλλία ήταν η αδυναμία του πρωθυπουργού Μπαρνιέ να περάσει τον προϋπολογισμό που προβλέπει περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων για να συγκρατηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα που έχει ξεφύγει στα όρια του 6% -διπλάσιο δηλαδή από το μίνιμουμ του Συμφώνου Σταθερότητας- και το χρέος που αρχίζει να θυμίζει… Ελλάδα. Στην πραγματικότητα όμως εξελίσσεται ένα πολιτικό πόκερ με πρωταγωνίστρια τη Μαρίν Λεπέν, η οποία επί της ουσίας αποφάσισε να άρει την -έστω και σιωπηρή- στήριξή της προς την κυβέρνηση που διόρισε ο Εμανουέλ Μακρόν και να βρεθεί απέναντι στον Γάλλο Πρόεδρο με φόντο τις προεδρικές εκλογές του 2027.
Δημοσκοπήσεις και… δικαστήρια
Η Λεπέν προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο οι δικαστικές περιπέτειες στις οποίες έχει εμπλακεί με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει για κακοδιαχείριση των κονδυλίων που έλαβε ως ευρωβουλευτής, είναι πολύ πιθανό να της στοιχίσουν την υποψηφιότητα, αφού κινδυνεύει να απωλέσει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα τα πολιτικά της δικαιώματα εφόσον καταδικαστεί για το ζήτημα. Αυτοί φαίνονται να είναι και οι λόγοι για τους οποίους η αρχηγός του Εθνικού Συναγερμού αντιδρά, συγκροτώντας πάντως στην Εθνοσυνέλευση, για να περάσει η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Μπαρνιέ, μια ετερόκλητη συμμαχία με το Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς και τον Ζαν Λυκ Μελανσόν. Γεγονός το οποίο δεν έμεινε ασχολίαστο ούτε από τον Μισέλ Μπαρνιέ ούτε από τον Μακρόν.
Και οι εκλογές αργούν…
Αξιοσημείωτο είναι πως το γαλλικό Σύνταγμα απαγορεύει τη διεξαγωγή νέων εκλογών πριν συμπληρωθεί ένα έτος από τις προηγούμενες, δηλαδή το ερχόμενο καλοκαίρι. Ενώ το ενδεχόμενο διορισμού νέας κυβέρνησης από τον Μακρόν πιθανότατα θα επιτείνει το αδιέξοδο, καθώς δεν πρόκειται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στην Εθνοσυνέλευση, δεδομένου πως χρειάζεται το «ναι» είτε της Λεπέν είτε του Μελανσόν. Στον ορίζοντα βρίσκεται ως πιθανό σενάριο η παραμονή της κυβέρνησης Μπαρνιέ, αλλά με υπηρεσιακό ρόλο έως τις εκλογές του καλοκαιριού, με τον προϋπολογισμό έως τότε να πηγαίνει μήνα-μήνα και την οικονομική αβεβαιότητα να μεγαλώνει στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης μετά τη Γερμανία.