Πολυψυχαγωγικό ή Πολυχρηστικό Κέντρο;
Συνεχίζοντας την ανάγνωση της έκθεσης, ανακαλύπτουμε νέα πράγματα όσον αφορά στο Πολυψυχαγωγικό Κέντρο του Δήμου, που βρίσκεται απέναντι από το Παλαιό Δημαρχείο επί της πλατείας Ηρώων.
Αναφέρει η έκθεση, ότι από τα 2.076,60 τ.μ. του ακινήτου, στο Α΄ υπόγειο (110,92 τ.μ.) στεγάζεται, χωρίς να καταβάλλει μίσθωμα, η Θυρίδα Νεανικής Επιχειρηματικότητας. Στον Α΄ όροφο (302,63 τ.μ.) στεγάζεται η Δημοτική Επιχείρηση Επικοινωνίας, χωρίς μίσθωμα. Στον Β΄ όροφο (302,63 τ.μ.) στεγάζεται ο ιδιωτικός ραδιοσταθμός Kiss FM (που εκμεταλλεύεται και την ταράτσα 282,63 τ.μ.) έναντι 3.000 ευρώ και τέλος στον ακάλυπτο χώρο του Α΄ υπογείου (30 τ.μ.), υπάρχει Υποσταθμός της ΔΕΗ έναντι ενοικίου 80 ευρώ μηνιαίως και για περίοδο «όχι μικρότερη των 9 ετών».
Υποσταθμός της ΔΕΗ στον ακάλυπτο!
Και εδώ δημιουργούνται κι άλλα ερωτηματικά: Γιατί να μην εισπράττεται μίσθωμα από τη Θυρίδα Νεανικής Επιχειρηματικότητας, που δεν είναι υπηρεσία του Δήμου; Πότε και πώς βρέθηκε ο Kiss FM στο κτήριο; Έγινε διαγωνισμός για την εκμίσθωση του ακινήτου; Γιατί δεν πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο αυτή η ενέργεια, όσο ακόμα ήταν ιδιοκτήτης(;) ο Δήμος Αμαρουσίου; Πότε και πώς δόθηκαν τα 30 τ.μ. στη ΔΕΗ, και μάλιστα για να κατασκευάσει Υποσταθμό; Κάποτε κατασκευάστηκε υπαίθριος Υποσταθμός της ΔΕΗ κοντά στις Εργατικές Πολυκατοικίες και «ξεσηκώθηκαν και οι πέτρες». Ποια η σκοπιμότητα της ύπαρξης Υποσταθμού ΔΕΗ μέσα στο κτήριο; Γιατί ο πρόεδρος της ΑΘΜΟΝΟΝ δεν ενημέρωνε για όλα αυτά τα θέματα κάθε φορά το Δημοτικό Συμβούλιο;
Λίγη ιστορία δεν βλάπτει
Δημιουργούνται όμως κι άλλες απορίες από την ανάγνωση της έκθεσης και προκύπτουν από την ιστορία του οικοπέδου και τον τρόπο που αυτό αποκτήθηκε. Ας δούμε την ιστορία του ακινήτου, μέσα από τα δημοσιεύματα της «Αμαρυσίας» του 1995, όταν ο Δήμος Αμαρουσίου αγόραζε τον χώρο αυτό από την Εθνική Κτηματική Τράπεζα (που αργότερα εξαγοράστηκε από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος).
Το θέμα της αγοράς του ακινήτου, όπου στεγάζονταν συνεργείο της «MERSER A.E.», είχε φέρει ως επείγον εκτός Ημερησίας Διατάξεως, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 1ης Ιουνίου 1995, ο δήμαρχος Π. Τζανίκος. Όπως διατεινόταν τότε, είχε πληροφορίες ότι το ακίνητο θα το πουλούσε η τράπεζα και ζήτησε να κινηθούν γρήγορα «πριν ενδιαφερθούν άλλοι επενδυτές επειδή ήταν ευκαιρία για τον Δήμο».
Η πρότασή του εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (είχε διαφωνήσει μόνον ο κ. Γ. Πόρτολος) και αποφασίστηκε μάλιστα να αναρτηθεί γρήγορα-γρήγορα πινακίδα, που να αναγράφει ότι ανήκει στον Δήμο και προορίζεται για πολυλειτουργικός χώρος, ώστε «να αποθαρρύνονται οι επίδοξοι μνηστήρες-αγοραστές», όπως ελέχθη τότε.
Μετά από λίγες μέρες, και με αφορμή το θέμα του χαρακτηρισμού τού όπισθεν χώρου σε πλατεία (οικόπεδα Ευαγγελισμού & Μαθιόπουλου, στη γωνία Σουρή και Πλαστήρα), ο δημοτικός σύμβουλος Κ. Χωραφόπουλος (τότε αντιπολίτευση του κ. Τζανίκου), ζήτησε να συζητηθεί μαζί και το ακίνητο της Κτηματικής Τράπεζας (Merser), όπως και έγινε, πάλι εκτός Ημερησίας Διατάξεως. Μετά από ενημέρωση του δημάρχου εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο (και πάλι μειοψηφίσαντος μόνο του κ. Πόρτολου) η αγορά του, έναντι 260.000.000 δρχ. κάνοντας δεκτή τη γνώμη του κ. Κ. Χωραφόπουλου «περί συμφέρουσας αγοράς», ως ειδικού σε θέματα αγοράς ακινήτων.
Τελικά ήταν αντιπαροχή;
Μετά την πιο πάνω απόφαση, αναρτήθηκε πινακίδα στην οποία αναφερόταν προϋπολογισμός ύψους 4.800.000.000 δρχ. και το έργο ολοκληρώθηκε. Μέχρι που φτάσαμε στον Ιανουάριο του 2006, οπότε και το ακίνητο το πούλησε ο Δήμος Αμαρουσίου έναντι 5.000.000 ευρώ, όπως αναφέρεται στην έκθεση του κ. Δ. Βλάχου, και σύμφωνα με την πρώτη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατά το 2006, την υπ’ αριθμόν 1/12-1-2006.
Με μια διαφορά: Ότι το πρώτο θέμα του έτους σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν «Αναμόρφωση προϋπολογισμού του Δήμου οικονομικού έτους 2006 – Εξόφληση υπολοίπου τιμήματος στην Εθνική Τράπεζα για την αγορά οικοπέδου» (σ.σ. όπως το διαβάσατε) και δεν αναφερόταν τίποτα περί ταυτόχρονης πώλησης του ακινήτου.
Και εδώ γεννώνται τα ακόλουθα ερωτήματα: Γιατί δεν αναγράφτηκε στο θέμα ότι πρόκειται για την αγορά του οικοπέδου της Merser; Γιατί δεν αναγράφτηκε ότι το ακίνητο, αμέσως με την εξόφληση, θα πωληθεί στην ΑΘΜΟΝΟΝ; Γιατί δεν εξηγείται πώς συμβαίνει να είναι συνιδιοκτήτρια η Εθνική Τράπεζα σε ποσοστό 25%; Τι δεν είχε λεχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το 1995; Θυμάται κάποιος δημοτικός σύμβουλος, εάν το βράδυ της 12ης Ιανουαρίου 2006, στο Δημοτικό Συμβούλιο, έγινε συζήτηση για την πώληση του συγκεκριμένου ακινήτου στην ΑΘΜΟΝΟΝ, και μάλιστα έναντι 5.000.000 ευρώ (ενώ είχε κοστίσει αναλογικά 14.838.000 ευρώ η αγορά και η κατασκευή);
Δήμος Αμαρουσίου, ο καλύτερος πωλητής!
Το θέμα όμως της αγοράς ακινήτων δεν σταματά εδώ, αφού σκοπός της εταιρείας δεν είναι να επενδύει σε ακίνητα, αλλά «η παροχή υπηρεσιών για τη διαχείριση, αξιοποίηση και ανάπτυξη ακινήτων που ανήκουν στον Δήμο Αμαρουσίου και τους Οργανισμούς αυτού, ή σε τρίτους», όπως αναφέρει η έκθεση στη σελίδα 2.
Το θέμα είναι, γιατί η εταιρεία αποφασίζει την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου «με σκοπό τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της προγράμματος»; Επιτρέπεται να κάνει συνεχώς επενδύσεις η εταιρεία ή είναι αυτό ένας έμμεσος τρόπος να ενισχύσει έναν οικονομικά αδύναμο Δήμο, που είναι και ο κυριότερος «πωλητής» ακινήτων προς αυτήν;
Αναφέρει η έκθεση: Το συνολικό Κοινό Ομολογιακό Δάνειο, που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2006 από τις τράπεζες Marfin και Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος Α.Ε. ήταν 29.200.000 ευρώ και εκδόθηκε για τους εξής σκοπούς:
Α. Για αποπληρωμή προηγούμενων βραχυπρόθεσμων δανείων 14.900.000 ευρώ (ουσιαστικά, καταβολή προς τον Δήμο Αμαρουσίου ως «πωλητή» του Πολυψυχαγωγικού και των κτηρίων 1–3 του Δημοσιογραφικού Χωριού).
Β. 5.300.000 ευρώ για καταβολή στον «πωλητή» Δήμο Αμαρουσίου 1,5 εκατ. για πλήρη εξόφληση των κτηρίων 1–3 και 4 του Δημοσιογραφικού Χωριού και 3,8 εκατ. ευρώ στον Δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό του Δήμου Αμαρουσίου για το τμήμα οικοπέδου δίπλα στο κτήριο της πρώην Γερμανικής Πρεσβείας.
Γ. 6.500.000 ευρώ για αγορά 17 διαμερισμάτων του Δημοσιογραφικού Χωριού από τον «πωλητή» Δήμο Αμαρουσίου και
Δ. 2.500.000 ευρώ για να έχει η εταιρεία να κινείται (Κεφάλαιο Κίνησης).
Η διάρκεια του Δανείου είναι 15 έτη, δηλαδή μέχρι το 2021 (30/6/2006–30/6/2021) και οι εγγυήσεις προς τις δύο τράπεζες; Ενεχυρίαση των εσόδων από τις πωλήσεις των διαμερισμάτων σε ποσοστό 80%! Ενεχυρίαση λογαριασμού εσόδων από τις μισθώσεις των κτηρίων του Χωριού, του Πολυψυχαγωγικού και του Χατζηκυριάκειου σε ποσοστό 100% και εκχώρηση των μισθωμάτων! Ενεχυρίαση απαιτήσεων επί των ασφαλιστικών καλύψεων των ακινήτων! Προσημείωση υποθήκης σε όλα τα ακίνητα! Πώς αντιμετωπίζονται όλα αυτά;
Προτάσεις του προέδρου: Βιαστείτε!»
Λίγο πριν κλείσει η έκθεση του προέδρου της ΑΘΜΟΝΟΝ αναπτύσσονται «ενδεικτικές προτάσεις αξιοποίησης των ακινήτων». Και εδώ δημιουργείται ένα ερωτηματικό ακόμα: Γιατί ο πρόεδρος της ΑΘΜΟΝΟΝ «σφίγγει τις προθεσμίες»;
Προτείνει ο πρόεδρος την πώληση των διαμερισμάτων με χρόνο υλοποίησης της διαδικασίας την 31η Δεκεμβρίου 2006 και έναρξη διάθεσης το 2007.
Προτείνει εκμίσθωση των κτηρίων το αργότερο μέχρι 31 Μαρτίου 2007.
Τέλος για την αξιοποίηση των οικοπέδων της ΕΤΕΒΑ (στον Άγιο Θωμά που λέγαμε) προτείνει «άμεση πρόσληψη συμβούλου», για μελέτες και προτάσεις, ανεύρεση επενδυτών και συζήτηση μαζί τους, ανεύρεση άλλης τράπεζας για αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεων προς την ΕΤΕ και όλα αυτά μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2006!!!
Δικαιώματα στον «πωλητή»
Ταυτόχρονα, αναφέρεται στην έκθεση ότι λόγω «της παρούσας αδυναμίας της εταιρείας να εξυπηρετήσει την υποχρέωση προς την ΕΤΕ και του χαρακτηρισμού μέρους της έκτασης ως κοινόχρηστος χώρος πρασίνου, ενώ το υπόλοιπο είναι παραρεμάτια περιοχή» (σ.σ. είχε αγοράσει παραρεμάτια περιοχή;), προτείνεται ως εναλλακτική λύση η συμβατική εκχώρηση των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων από την ΑΘΜΟΝΟ στον Δήμο Αμαρουσίου, ο οποίος θα αναλάβει το χρέος προς την ΕΤΕ.
Απορία: Με τι χρήματα θα αναλάβει ο Δήμος το χρέος; Με αυτά που πήρε από την ΑΘΜΟΝΟΝ ως «πωλητής» ακινήτων;
Απάντηση: Μέσω αναχρηματοδότησης, σε συνδυασμό με άλλα δάνεια που είχε συνάψει στο παρελθόν με περίοδο χάριτος, μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής και χαμηλότερο επιτόκιο. Για όλα έχει απαντήσεις η έκθεση!
Επείγουσες προτάσεις και για τη νέα διοίκηση
Όπως επίσης έχει προτάσεις και για τις «άλλες ενέργειες της εταιρείας», που πρέπει όμως να πραγματοποιηθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2006, χωρίς να εξηγεί γιατί προτείνονται μόνον ένα μήνα νωρίτερα, όπως: Καταγραφή και ταξινόμηση της ακίνητης περιουσίας σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και εκτίμηση των εμπορικών αξιών ή αξιών αντικατάστασης των δημοτικών ακινήτων, καθώς και γνωμοδοτήσεις νομικών συμβούλων για την ερμηνεία του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων σχετικά με τη λειτουργία της ΑΘΜΟΝΟΝ.
Αφήνει τέλος, για τη νέα διοίκηση του Δήμου, να συντάξει εσωτερικούς κανονισμούς υπηρεσιών κ.λπ., της ΑΘΜΟΝΟΝ μέχρι 31 Μαρτίου 2007 (έργο των 100 πρώτων ημερών, που λένε), καθώς και τη σύνταξη διαφόρων μελετών για μεταστέγαση υπηρεσιών του Δήμου από μισθωμένα σε ιδιόκτητα κτήρια, μαζί με την κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου αξιοποίησης δημοτικής ακίνητης περιουσίας, αλλά και την κατάρτιση επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας μέχρι 30 Ιουνίου 2007.
Άγγελος Πολύδωρος
H πλήρης έκθεση για την εταιρεία