Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν με την περίφημη εταιρεία αξιοποίησης ακινήτων του Δήμου Αμαρουσίου «Άθμονον Α.Ε.», τα οποία θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τα περιουσιακά στοιχεία που έχει στην κατοχή της.
Το πρώτο και βασικότερο είναι, γιατί ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Αντωνόπουλος επιμένει να μη φέρνει προς συζήτηση την έκθεση αυτή, από τη στιγμή που ο κ. Δ. Βλάχος έχει αρχίσει από τον Ιούλιο 2006 να επιμένει για την ενημέρωση του Σώματος. Το δεύτερο είναι, γιατί ο κ. Δ. Βλάχος μετά από τόσο καιρό που είναι πρόεδρος της εταιρείας, αποφάσισε να ενημερώσει το Σώμα παραμονές δημοτικών εκλογών (τον Ιούνιο) και δεν το έκανε νωρίτερα, όταν προέκυπταν τα διάφορα νομικά ή οικονομικά προβλήματα;
Πολλά τα ερωτήματα και δημιουργούνται ακόμα περισσότερα, εάν ξεκινήσει κάποιος την ανάγνωση της έκθεσης και διαπιστώσει ότι πολλά θέματα-προβλήματα σήμερα λαμβάνουν τον χαρακτήρα του «επείγοντος» (εκκρεμοδικίες, προθεσμίες που λήγουν κ.ά.), εφόσον αποφασισθεί ότι πρέπει να αντιμετωπισθούν.
Στον αέρα τα ακίνητα Αγίου Θωμά Αμαρουσίου
Ένα μεγάλο θέμα που προκύπτει από τις πρώτες σελίδες της έκθεσης είναι οι εκκρεμότητες που υπάρχουν όσον αφορά τα ακίνητα που αγόρασε η ΑΘΜΟΝΟΝ στην περιοχή του Αγίου Θωμά από την Εθνική Τράπεζα και την «Ολυμπιάς Τουρισμός Ξενοδοχεία Α.Ε.» έναντι 15,6 εκατ. ευρώ. Για τα ακίνητα αυτά διαβάζουμε ότι υπάρχει μία δίκη στις 28/2/2007, ενώ εκκρεμεί άλλη μία για τις 27/11/2007. Και οι δύο αυτές δίκες επί του ιδίου θέματος: Αμφισβήτηση της απόφασης 449/16-12-2003 του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία αγοράστηκαν.
Πώς έχει η ιστορία; Στις 23/3/2004 η Επιτροπή του άρθρου 7 της Περιφέρειας με την απόφαση 6 «ακύρωσε ως παράνομη την 449/03 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορούσε αφενός στην τροποποίηση του σκοπού της εταιρείας (που της έδινε τη δυνατότητα ίδρυσης πάσης μορφής εταιρειών) και αφετέρου στην αύξηση του αρχικού της μετοχικού κεφαλαίου κατά 2.400.000 ευρώ, θεωρώντας ότι η εταιρεία μπορεί μόνο να συμμετέχει σε άλλες επιχειρήσεις και ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου συνιστά έμμεσο τρόπο επιχορήγησης της επιχείρησης».
Ο δήμαρχος προσφεύγει στο ΣτΕ που δεν αναγνωρίζει!
Ο Δήμος Αμαρουσίου (που άλλες φορές αμφισβητεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, δια στόματος δημάρχου Τζανίκου) κατέθεσε στις 2/6/2004 αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ κατά της απόφασης 6 της Περιφέρειας. Για την αίτηση αυτή του Δήμου είχε οριστεί δικάσιμος η 22α Νοεμβρίου 2005, η οποία αναβλήθηκε για τις 17/10/2006. Ωστόσο, οι εκλογές που μεσολάβησαν οδήγησαν σε νέα αναβολή για τις 27/11/2007, που σας προαναφέραμε.
Εντωμεταξύ, στις 7/7/2004 ο Δήμος Αμαρουσίου κατάθεσε και αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης της Επιτροπής, ενώπιον του ΣτΕ, η οποία όμως απορρίφθηκε από την Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ (απόφαση 21/7-1-2005).
Απτόητος ο Δήμος Αμαρουσίου, στις 19-10-2004, κατάθεσε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Επιτροπής του άρθρου 7 της Περιφέρειας, η οποία κι αυτή απορρίφθηκε με την 3484/6-5-2005 απόφαση του Πρωτοδικείου.
Λίγο πριν, στις 28/9/2004 ο Δήμος είχε καταθέσει και αγωγή κατά της Επιτροπής του άρθρου 7, ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, για την οποία είχε ορισθεί δικάσιμος η 7η Δεκεμβρίου 2005, η οποία και αναβλήθηκε για τις 28/2/2007.
Νομικές και φορολογικές εκκρεμότητες
Σε παρένθεση αναφέρεται ότι τα ακίνητα αυτά αγοράστηκαν το 2003 έναντι 15.684.784,76 ευρώ και το υπόλοιπο οφειλόμενο ποσό σήμερα είναι 15.487.517,58 (!) ευρώ πλέον τόκων (!), και ότι η πώληση έγινε με την αίρεση ότι παραχωρήθηκαν στην ΑΘΜΟΝΟΝ «μόνο κατά κατοχή και χρήση», ενώ η κυριότητα και η νομή παρακρατήθηκαν «μέχρι την ολοσχερή εξόφληση»!!!
Τώρα, τι ελπίδες μπορεί να έχει ο Δήμος Αμαρουσίου μετά από τόσες απορρίψεις, και ποια μπορεί να είναι η τύχη των ακινήτων του Αγίου Θωμά (βοήθειά μας), μόνον μετά από την εκδίκαση των υποθέσεων θα ξέρουμε.
Επίσης τρέχουν και οι τόκοι, ενώ η κυριότητα και η νομή των ακινήτων παρακρατούνται από τους πωλητές «μέχρι την ολοσχερή εξόφληση του πιστούμενου τιμήματος, μετά των τόκων του», όπως αναφέρεται.
Εκτός από τα ανωτέρω υπάρχουν και φορολογικές εκκρεμότητες ύψους 2.182.356 ευρώ που έχουν καταλογισθεί στην ΑΘΜΟΝΟΝ λόγω της αγοράς των ακινήτων, ποσό για το οποίο η εταιρεία έχει κάνει 4 προσφυγές που δεν έχουν εκδικασθεί ακόμα.
Παράλληλα, έχει κάνει και αίτηση αναστολής εκτέλεσης των φύλλων ελέγχου της εφορίας, έχοντας καταθέσει γι’ αυτό τον λόγο εγγυητική επιστολή της Τράπεζας Πειραιώς.