Έρωτας ο θυελλώδης, ο άσβεστος, ο πλατωνικός, ο ανεκπλήρωτος. Το διαχρονικό επίκεντρο της ελληνικής καλλιτεχνικής έμπνευσης στο διάβα των αιώνων, αποτέλεσε το θέμα της εξαιρετικής διασχολικής παράστασης «Έρως Λυσιμελής» που είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και φίλοι στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης, το βράδυ του Σαββάτου 25 Ιουνίου.
Το Γενικό Λύκειο Πικερμίου και το 2ο Λύκειο Γλυκών Νερών έφεραν επί σκηνής τα κείμενα και τα δρώμενα, με τους μαθητές να μεταφέρουν το κοινό στις διαδρομές του έρωτα του λυσιμελούς (αυτού που «κόβει» τα άκρα μας όταν τον νιώθουμε), από τον αρχαίο μύθο έως την παράξενη σημερινή ψηφιακή μας εποχή, ενώ μαθητές από το Μουσικό Λύκειο Παλλήνης έντυσαν την παράσταση με την αντίστοιχη, ανά εποχή, μουσική υπόκρουση.
Το τέλος της παράστασης βρήκε τα παιδιά να καταχειροκροτούνται, χορεύοντας και τραγουδώντας στη σκηνή, λες και με τον δικό τους τρόπο έδιωχναν τα 2,5 χρόνια άχαρης τηλεκπαίδευσης και βασανιστικών υγειονομικών εγκλεισμών μιας εφηβείας που διψούσε να βρει τον χώρο έκφρασης που εδικαιούτο.
Μέσα από την θεατρική μέθεξη, που οι ερασιτέχνες και στην συντριπτική τους πλειοψηφία άμαθοι από θεατρική σκηνή ηθοποιοί κατάφεραν να μεταδώσουν με μοναδικό μεράκι και θέληση, οι θεατές οδηγήθηκαν στην ιερή μυσταγωγία του έρωτα μέσω του Πλατωνικού Συμποσίου διά στόματος Διοτίμας, απόλαυσαν την τρυφερή αποστροφή του Σοφοκλή προς τον έρωτα στο περίφημο χορικό της Αντιγόνης και συγκινήθηκαν από τη θυσιαστική αγάπη της Άλκηστης, όταν πήρε τη θέση του άνδρα της Αδμήτου στον Άδη.
Παρακολούθησαν τον δραματικό και πολύπαθο έρωτα του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, την θυελλώδη και απρόβλεπτη ερωτική σχέση ανάμεσα στη Μαντώ Μαυρογένους και τον Δημήτριο Υψηλάντη στην εποχή της Εθνικής Παλιγγενεσίας, για να μεταφερθούν στα νεότερα χρόνια. Με τον ανεκπλήρωτο έρωτα της Πηνελόπης Δέλτα προς τον Ίωνα Δραγούμη, που σημάδεψε τις τελευταίες ώρες της ζωής της συγγραφέως, αλλά και την θύελλα των συναισθημάτων που βίωσαν ο Κώστας Καρυωτάκης και η Μαρία Πολυδούρη. Για να φτάσουμε στο παρόν, με τον μπερδεμένο, αμφισβητούμενο, διαδικτυακό/εικονικό έρωτα της σύγχρονης εποχής.
Το τέλος του ξεχωριστού αυτού ταξιδιού βρήκε τους μαθητές, αλλά και τους συμμαθητές και φίλους τους που τίμησαν με την παρουσία τους την προσπάθειά τους, να έρχονται σε επαφή με το υψηλό συναίσθημα της καλλιτεχνικής δημιουργίας, της θεατρικής και μουσικής ευδαιμονίας, αλλά και κάθαρσης συνάμα, ταξιδεύοντας για περίπου 2 ώρες μακριά από τις παθογένειες που παρουσιάζονται ως «καλλιτεχνικά πρότυπα» στις μέρες μας.
Υπό τις δύσκολες συνθήκες των πανελλαδικών εξετάσεων και της πανδημίας που έφεραν τα δικά τους, όχι ανυπέρβλητα όπως αποδείχθηκε, εμπόδια, άπαντες, πάνω, κάτω ή δίπλα από τη σκηνή, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα για μια ζωή γεμάτη υψηλά συναισθήματα, ιδανικά και (ενίοτε επίπονα, δυστυχώς) διδάγματα.
Και βέβαια, πίσω από το θαυμάσιο αυτό αποτέλεσμα, οι παιδαγωγοί των τριών σχολείων που συνετέλεσαν στην διοργάνωση της παράστασης, αποτέλεσαν το θεμέλιο και την πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας για τα παιδιά, δίνοντάς τους τα εργαλεία προκειμένου να χτίσουν το θεατρικό οικοδόμημα που κέρδισε τα χειροκροτήματα όσων το παρακολούθησαν. Αλλά όχι μόνο… Σε μια εποχή που μόλις βγαίνει από τον απομονωτισμό της περασμένης διετίας, έννοιες όπως η συνεργασία, η στήριξη του ενός στον άλλον και, πάνω απ’ όλα, η κοινή προσπάθεια για το τελικό αποτέλεσμα, αποτελούν τον φάρο που φωτίζει όλη εκείνη την δημιουργική δύναμη της νέας γενιάς που βρίσκεται εκεί έξω και περιμένει να αναδειχθεί, ως ελπίδα για το μέλλον, σε σκοτεινούς καιρούς.
Διότι, ως γνωστόν… «Έρως ανίκατε μάχαν».
Οι συντελεστές της παράστασης
Αντί Προλόγου: «Διοτίμα» (απόσπασμα από το πλατωνικό «Συμπόσιον»): Δραματοποιημένη απαγγελία: Ασημίνα Γκόνου.
Ενότητα 1η: O έρωτας στο μύθο και την ιστορία:
ΓΕΛ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ:
1. «Ἔρως ἀνίκατε μάχαν…»: απήγγειλαν η Μαριλίζα Κονδύλη και ο Σπύρος Ιατρίδης
2. Ευριπίδου Ἄλκηστις (απόσπασμα-διασκευή, μτφρ. Τάσος Ρούσσος):
Έπαιξαν με σειρά εμφάνισης: Δαμιανός Στεφανίτσης, Νεφέλη Παναγιώτου, Κων/να Καλλινίκου ,Μαριλίζα Κονδύλη ,Γιάννης Δάλλας (Σπύρος Ιατρίδης) , Δέσποινα Παπαδοπούλου
3. «Καταλόγια – Ερωτοπαίγνια»: Απήγγειλαν οι Γιάννης Δάλλας και Χαρά Συροπούλου
4. «Ερωτόκριτος»: Έπαιξαν με σειρά εμφάνισης: Χαρά Συροπούλου, Μαριλίζα Κονδύλη, Ειρήνη Πολυδώρου.
5. «Μαντώ Μαυρογένους-Δημήτριος Υψηλάντης» (θεατρικό βασισμένο στο βιβλίο της Λένας Διβάνη «Ζευγάρια που έγραψαν Ιστορία»): Έπαιξαν με σειρά εμφάνισης: Ηλέκτρα Βιτζηλαίου, Φαίδρα Καρβέλα,
(Εύα Αποστολοπούλου), Γιάννης Δάλλας, Μάριος Παπακωστόπουλος, Δαμιανός Στεφανίτσης.
2ο ΓΕΛ. ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ:
1. «Πηνελόπη Δέλτα – Ίων Δραγούμης» (θεατρικό βασισμένο στα απομνημονεύματα της Πηνελόπης Δέλτα). Έπαιξαν με σειρά εμφάνισης: Ράνια Θεοφανούδη , Κατερίνα Συγλέτου, Γωγώ Μουσσαλή, Δημήτρης Αγγελής
2. «Kώστας Καρυωτάκης – Μαρία Πολυδούρη» (δραματοποιημένη απαγγελία επιστολών και ποιημάτων). Απήγγειλαν οι Αλεξάνδρα Βασίου , Γωγώ Μουσσαλή και Βασίλης Καραγιάννης.
Ενότητα 2η: O έρωτας στο σήμερα
ΓΕΛ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ:
1. «Ρέκβιεμ» (Θεατρικός μονόλογος Μελίνας Μακρυνάκη, απόφοιτης μαθήτριας του ΓΕΛ Πικερμίου). Ερμήνευσε η Ειρήνη Πολυδώρου.
2ο ΓΕΛ ΓΛΥΚΩΝ ΝΕΡΩΝ:
2. «Eυχαριστώ για την αποδοχή, Μαρία!» (Θεατρικό του Γ. Καρτέρη)
Έπαιξαν οι Αλεξάνδρα Βασίου , Γιώργος Κούκος , Άσπα Μυλωνά , Βασίλης Καραγιάννης , Ράνια Θεοφανούδη.
Βιολί: Άσπα Μυλωνά.
Kλείσιμο παράστασης:
1. To Αλφαβητάρι του Έρωτα! (το έγραψαν απόφοιτοι μαθητές του ΓΕΛ Πικερμίου)/«δέδυκε μέν ἀ σελάννα»
(Σαπφώ). Απήγγειλε η Μαριλίζα Κονδύλη.
***
Μουσικές εκπλήξεις! (από το Μουσικό Σχολείο Παλλήνης)
Mουσικοί: Σταματίνα Παπούλη , Αγγελική Ρόκα , Νίκη Κεφαλά , Μυρτώ Χαραλάμπους , Σπύρος Κατσάπης
Χρήστος Κωστόπουλος , Ιγνάτιος Σαραντίδης , Νέστορας Σφετσίδης , Γιάννης Ζωγράφος , Μάριος Παπακωστόπουλος.
Yπεύθυνοι καθηγητές:
α) 2ο Λύκειο Γλυκών Νερών: Γιάννης Καρτέρης, Δημήτρης Γαγάνης, Ευγενία Ζαφείρη.
β) ΓΕΛ Πικερμίου: Σοφία Πιτσογιάννη, Χριστίνα Φωτιάδη.
γ) Μουσικό Σχολείο Παλλήνης: Γεωργία Παραγιουδάκη, Mαριμέλ Χρύση.
Τεχνικοί φωτισμού-ήχου: Θεόδωρος Ρήγας, Νηρέας Πούλος