Την έγκριση της εισήγησης του δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου σχετικά με το σοβαρό θέμα των μπόνους δόμησης του νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η αποφυγή έκδοσης οικοδομικών αδειών στον Δήμο σε όσες περιπτώσεις γίνεται χρήση των άρθρων 10 παρ. 1, 15 παρ. 8 και 19 παρ. 2 περ. α΄ και του άρθρου 25 του Ν.Ο.Κ. και ιδιαίτερα σωρευτικά. Η αντίστοιχη πρόταση της διοίκησης εγκρίθηκε την Τετάρτη 22 Μαΐου από όλες τις παρατάξεις, εκτός από το «Χαλάνδρι στο Φως» που ψήφισε λευκό.
Αναλυτικά η ενημέρωση του δημάρχου:
«Στην απόφαση αναλύονται οι σοβαρές επιπτώσεις που έχει στην πόλη ή υπέρμετρη αύξηση του ύψους και της δόμησης των κτηρίων με την συνδυαστική εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 15 παρ. 8 και 19 παρ. 2 περ. α ,αρθρο 25 του ΝΟΚ.
-Τεκμηριώνεται η πλήρης καταστρατήγηση του πρόσφατου Γενικού Πολεοδομικου Σχεδίου του Χαλανδρίου που εγκρίθηκε με το ΦΕΚ 259/Δ/2021, με το οποίο η πόλη απέκτησε ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό 15ετίας με στόχο την «εξισορρόπηση του περιβαλλοντικού και πολεοδομικού ισοζυγίου, με γνώμονα τη διαφύλαξη των αδόμητων κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, όπως επιβάλλουν οι ιδιαίτερες συνθήκες της περιοχής, η οποία συστηματικά δέχεται πιέσεις για την υπέρμετρη και εξαντλητική δόμησή της.»
Στην απόφαση επισημαίνεται ότι :
«Ο Δήμος μας οφείλει να σταθεί εμπόδιο στην δημιουργία πολεοδομικών τετελεσμένων (…) που έρχονται σε αντίθεση με το πρόσφατα εγκεκριμένο ΓΠΣ όσο και με το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας της ρεματιάς 659/Δ/1995, το οποίο έχει αυτούσιο ενσωματωθεί σε αυτό».
Ταυτοχρόνως το δημοτικό συμβούλιο συντάσσεται με τις αποφάσεις της ΚΕΔΕ και ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τη ανάκληση των εν λόγω διατάξεων.
Επισημαίνει ότι : «…μέχρι τη δημοσίευση της απόφασης Ολομέλειας του Δικαστηρίου, η χορήγηση των πολεοδομικών προσαυξήσεων κατά την έκδοση των οικοδομικών αδειών με εφαρμογή των άρθρων 15 παρ. 8 και 19 παρ. 2 περ. α ,αρθρο 25 του ΝΟΚ πιθανολογείται ότι θα προκαλέσει τη δημιουργία ευρείας έκτασης και μη αναστρέψιμων ή πάντως δυσχερώς επανορθώσιμων πραγματικών καταστάσεων, διότι θα έχει αποτέλεσμα την ανέγερση κτισμάτων, η νομιμοποίηση ή διατήρηση των οποίων μετά την 28η Ιουλίου 2011 δεν επιτρέπεται…»

Με βάση όσα εκτέθηκαν στην αναλυτική παρουσίαση και με στόχο την προστασία της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Χαλανδρίου, την προστασία του δομημένου αστικού περιβάλλοντος αλλά και τη διασφάλιση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων των πολιτών που επιθυμούν να ανοικοδομήσουν με βάση ασφάλεια δικαίου και την αποφυγή δικαστικών διενέξεων που πιθανολογούνται μέχρι την οριστική απόφαση του ο δήμαρχος εισηγήθηκε:
-Τη λήψη απόφασης για την αποφυγή έκδοσης οικοδομικών αδειών στον Δήμο μας σε όσες περιπτώσεις γίνεται χρήση των άρθρων 10 παρ. 1, 15 παρ. 8 και 19 παρ. 2 περ. α΄ και του άρθρου 25 του Ν.Ο.Κ. και ιδιαίτερα στην σωρευτική χρήση αυτών.
-Την κοινοποίηση της απόφασης αυτής στην πολεοδομία Αγίας Παρασκευής με την επισήμανση να απόσχει από κάθε έγκριση νέας άδειας που χρησιμοποιεί τις προαναφερόμενες διατάξεις μέχρι την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ.
-Ειδικά για την προστατευόμενη περιοχή της Ρεματιάς Χαλανδρίου και τους περιορισμούς δόμησης που προκύπτουν από την εφαρμογή του ΠΔ 659/Δ/1995, άρθρο 5, επισημαίνεται ότι τυχόν υπερβάσεις του ύψους στα αναφερόμενα σε αυτό οικοδομικά τετράγωνα συνιστούν ωμή παραβίαση του προεδρικού διατάγματος και επιφέρουν έννομες συνέπειες.
Επισημαίνεται ιδιαίτερα η απόφαση 705/2020 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Διοικητικού Εφετείου, σχετικά με την ισχύ των Προεδρικών διαταγμάτων εναντι του ΝΟΚ ,η συμμόρφωση προς την οποία είναι υποχρεωτική κατά τα άρθρα 95 παρ. 5 και 24 παρ.2 του Συντάγματος και 1 του ν.3068/02.

-Με βάση τα παραπάνω καλείται η υπηρεσία δόμησης Αγίας Παρασκευής να μην εκδίδει βεβαιώσεις όρων δόμησης ή προεγκρίσεις δόμησης με ύψη ανώτερα των προβλεπόμενων στο ανωτέρω άρθρο 5 του ΠΔ 659/Δ/1995 και εν γένει να απέχει από την έκδοση οικοδομικών αδειών που εγκρίνουν την ανέγερση κτιρίων καθ’ υπέρβαση του επιτρεπόμενου κατά τα ανωτέρω ύψους, δεδομένου ότι υπέχουν ευθύνη για τη μη συμμόρφωση με τη νομολογία, όπως κρίθηκε με την υπ’ αριθμό 705/2020 Απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.
– Συνιστάται επίσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων να μη ζητούν την έκδοση οικοδομικών άδειων με ύψη κατά ΝΟΚ, και να προβούν σε αναθεώρηση αυτών σύμφωνα με το ΠΔ 659/Δ/1995 ακόμα και αν έχουν λάβει από την ΥΔΟΜ βεβαίωση όρων δόμησης με ύψη κατά ΝΟΚ, προς αποφυγή τετελεσμένων γεγονότων, που θα είναι βλαπτικά του περιβάλλοντος.
– Εν όψει της στενής συνάφειας του κριθέντος με την ΣτΕ 705/2020 ζητήματος με τα bonus που προβλέπει ο ΝΟΚ καθώς επίσης και του γεγονότος ότι η νομιμότητα των τελευταίων τελεί υπό την κρίση της Ολομέλειας του ΣτΕ μετά την ΣτΕ 293/2024, προς αποφυγήν δημιουργίας τετελεσμένων καταστάσεων, είναι σκόπιμο να μην γίνεται χρήση των ειδικών διατάξεων bonus (κίνητρα αύξησης της δόμησης) εντός της περιφέρειας του Δήμου Χαλανδρίου, έως ότου δημοσιευτεί η απόφαση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου.
– Ο Δήμος Χαλανδρίου επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματος, έναντι παντός υπευθύνου για την προστασία του θεσμικού πλαισίου του Νέου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου καθώς και ειδικά των προβλεπόμενων του άρθρου 5 του ΠΔ 659Δ/1995.
ΥΓ Ας σκεφτούν όσοι με την αρνητική τους ψήφο το 2021 στέρησαν από την πόλη το δικαίωμα να έχει δική της πολεοδομία, τι ακριβώς προκάλεσαν».
Ειδήσεις από το Χαλάνδρι στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook