Τα περισσότερα νοικοκυριά χρησιμοποιούν, πλέον, ένα φούρνο μικροκυμάτων. Όμως πρέπει να γνωρίζουμε τους κινδύνους που κρύβει η χρήση πλαστικών, που βάζουμε στα μικροκύματα για να ζεστάνουμε τα διάφορα φαγητά. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, αυτός ο κίνδυνος αφορά τις φθαλικές ενώσεις που υπάρχουν στα πλαστικά δοχεία που αποθηκεύουμε τις τροφές.
Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι μία από αυτές τις ενώσεις, με τα αρχικά DEHP, που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του πλαστικού, ήταν πολύ επικίνδυνη για την υγεία του ανθρώπου και έτσι οι κατασκευαστές την αντικατέστησαν με δύο άλλες συγγενικές ουσίες, την DINP και DIDP. Ωστόσο, όταν τα πλαστικά θερμαίνονται, αυτές οι ουσίες είναι δυνατό να περάσουν από το δοχείο προς το φαγητό. Έτσι, οι επιστήμονες συνιστούν να βάζουμε το φαγητό πρώτα στο πιάτο και να το ζεστάνουμε εκεί και όχι στο πλαστικό.