Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 12/06/2024
Ο Ιούνιος είναι παραδοσιακά συνδεδεμένος, ανάμεσα στα άλλα, με τη λήξη της σχολικής χρονιάς, ενός σημείου καμπής για παιδιά και οικογένειες, ιδίως όταν η εξίσωση έχει Πανελλαδικές Εξετάσεις. Κατάλοιπο, λοιπόν, κοινωνικών και δημοσιογραφικών συνηθειών είναι να πέφτει το βάρος του ενδιαφέροντος στους μαθητές -τους, ίσως, πιο σκληρά εργαζόμενους μιας επιβαρυμένης χώρας.
Ωστόσο, ελάχιστο φως δημοσιότητας και προσοχής κερδίζουν τα σχολεία ειδικής αγωγής και παράλληλης στήριξης. Σαν να μην έφταναν τα περσινά εμπόδια που συνάντησαν υποψήφιοι των Πανελλαδικών με μαθησιακές δυσκολίες στον Χολαργό για την ενδεδειγμένη προφορική τους εξέταση, φέτος την… τιμητική τους είχαν παιδιά του Παπάγου.
Έως τη λήξη των μαθημάτων, οι ελλείψεις εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού στο 1ο Γυμνάσιο του προαστίου δεν αντιμετωπίστηκαν, όπως ανέφερε ο Σύλλογος Γονέων της μονάδας, χωρίς να διαψευστεί από καμία εμπλεκόμενη πλευρά. Το πρόβλημα άγγιξε τον εύαισθητο τομέα της ειδικής αγωγής, με -γνωστά και κατατεθειμένα από το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς- αιτήματα για επτά μαθητές που χρειάζονταν παράλληλη στήριξη.
Μετά τη συνεχή επικοινωνία της Διεύθυνσης του συγκροτήματος με την αρμόδια Υπηρεσία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και έπειτα από σειρά διαμαρτυριών των οικογενειών, τοποθετήθηκαν τέσσερις αντί για έξι καθηγητές που απαιτούνταν. Ωστόσο, όπως καταγγέλθηκε, οι δύο εξ αυτών έφυγαν με άδεια εγκυμοσύνης λίγες ημέρες μετά την τοποθέτησή τους και δεν καλύφθηκαν οι θέσεις τους.
Ακολούθησαν τέσσερις επιστολές του Συλλόγου στο Υπουργείο, ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Παπάγου – Χολαργού, παράσταση διαμαρτυρίας, αλλά τίποτα δεν άλλαξε. Σύμφωνα με τους γονείς, παρά τις προφορικές υποσχέσεις και τα λόγια συμπάθειας, η διεύθυνση του σχολείου κλήθηκε να «επιλέξει» ποιος μαθητής που δεδομένα χρήζει παράλληλης στήριξης πρέπει να στερηθεί το δικαίωμά του, επειδή δε φτάνουν οι ώρες για όλους. Ταυτόχρονα, ορισμένες οικογένειες κατέφυγαν στη… λύση να πληρώσουν από την τσέπη τους καθηγητές ειδικής αγωγής στο σχολείο, αλλά και μετά το τέλος του ωραρίου, για να λάβει το παιδί τους την Παιδεία που θα έπρεπε να παρέχει η Πολιτεία.
Την ώρα, σχεδόν, που δημοσιοποιούνταν αυτές οι καταγγελίες, το Υπουργείο Παιδείας παρουσίαζε την καινοτομία του νέου ψηφιακού σχολείου, που, μεταξύ άλλων, προβλέπει μια ηλεκτρονική πύλη μέσω της οποίας τα παιδιά θα έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση σε βίντεο με διδακτικό υλικό και περιεχόμενο μαθημάτων. Ίσως γι’ αυτό οι οικογένειες του 1ου Γυμνασίου Παπάγου δεν έχασαν το κουράγιο τους και ευχήθηκαν να αποφευχθούν τα ίδια λάθη τον φετινό Σεπτέμβριο, με τη νέα σχολική χρονιά. Πιθανότατα η πιο ρεαλιστική τους ελπίδα είναι τα παιδιά τους, μεγαλώνοντας, να αλλάξουν την κατάσταση…