Γράφει η Ξένια Γιαννάκου – Από την έντυπη έκδοση της καθημερινής ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη, Διόνυσος 04/10/2024
Το μεσημέρι της Πέμπτης, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, προειδοποιώντας για ισχυρές βροχές και καταιγίδες.
Η πρώτη κίνηση (φαντάζομαι πολλών) ήταν να κάνουμε κλικ πάνω στην ανακοίνωση για να πληροφορηθούμε ποιες περιοχές της χώρας θα πλήξει η κακοκαιρία αυτή. Η Αττική, δεν ήταν μέσα σε αυτές, γεγονός που προφανώς προκαλεί ανακούφιση, κυρίως σε όσους κατοικούν στις περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφική φωτιά της 11ης και 12ης Αυγούστου.
Κι αν αυτό το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού δεν αφορούσε τη γειτονιά μας, κοντός ψαλμός αλληλούια… δεν θα αργήσει η ώρα που θα περάσει και από τις περιοχές μας μια -τουλάχιστον- κακοκαιρία, όπως έχει αποδείξει η φύση, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια. Δεν θέλουμε να είμαστε μάντεις κακών αλλά οι βροχές θα έρθουν, το γνωρίζουμε και το περιμένουμε όλοι.
Όπως το γνωρίζουν και το περιμένουν και οι αρμόδιοι που φοβούνται ότι μετά την καλοκαιρινή καταστροφή στο πολύπαθο Πεντελικό Όρος, θα έρθει και το νερό όχι για να ξεπλύνει αλλά για να παρασύρει ότι απέμεινε, να πλημμυρίσει δρόμους και κτήρια, να απειλήσει ίσως και ζωές.
Ας θυμηθούμε ότι το πέρασμα της πυρκαγιάς, η οποία ξεκίνησε από τον Βαρνάβα και κατέληξε στο Πάτημα Χαλανδρίου, έκαψε 102.780 στρέμματα. Η φωτιά του 2009, παρόμοια στην ανάπτυξή της, είχε κάψει 130.540 στρέμματα, με τις καμένες εκτάσεις, να είναι κατά 60% ίδιες. Οι ειδικοί είναι απαισιόδοξοι: «Δάσος που καίγεται δυο και τρεις φορές δεν αναγεννάται με φυσικό τρόπο και η τεχνητή αναδάσωσή του είναι δύσκολη».
Με μια βόλτα στη σπηλιά του «Νταβέλη» στην Πεντέλη, βλέπει κάποιος την πορεία που ακολούθησαν οι φλόγες, μέχρι να σταματήσουν μέσα στον αστικό ιστό. Η εικόνα -ίδια και από την πίσω πλευρά του βουνού- είναι θλιβερή αλλά ταυτόχρονα τρομακτική καθώς είναι σαν να βλέπεις τον «δρόμο» που ανοίγεται μπροστά σου για να κατέβουν τα ορμητικά νερά μιας νεροποντής.
Οι κάτοικοι και οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης γνωρίζουν καλά ότι οι περιοχές τους είναι ευάλωτες σε πλημμυρικά φαινόμενα. Η επόμενη καταστροφή παραμονεύει και η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου είναι, πόσο έτοιμοι είναι οι εμπλεκόμενοι φορείς προκειμένου να αντιμετωπίζουν τέτοια φαινόμενα.
Έλεγχος, επιτάχυνση και ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων και παρεμβάσεων είναι -όπως τονίζει προς πάσα κατεύθυνση η Περιφέρεια- η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή. Τα Περιφερειακά Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας συνεδριάζουν, οι δήμαρχοι, όπως η Κατερίνα Μαϊχόσογλου επισημαίνουν την ανάγκη ενίσχυσης της πλημμυρικής προστασίας των περιοχών τους, αλλά ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Αυτή -τουλάχιστον- τη στιγμή, έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας για αποφυγή της καταστροφής, στις… ευχές. Ευχές να αργήσει να χτυπήσει την πόρτα μας η κακοκαιρία, προκειμένου να προλάβει να συντονιστεί -όσο το δυνατό καλύτερα- το σύστημα.