Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 23/04/2025
Η διευκόλυνση των πολιτών στις συναλλαγές τους με τις πολύπαθες δημόσιες υπηρεσίες χωρίς ταλαιπωρία δεν ήταν ζητούμενο μόνο σε μία εποχή έκτακτων συνθηκών, όπως της πρόσφατης πανδημίας. Από τη στιγμή που η τεχνολογική πρόοδος το επιτρέπει, κάθε βήμα που αφήνει πίσω του παραδοσιακές αλλά επίπονες διαδικασίες δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί ως θετική εξέλιξη. Ανάμεσα στις Υπηρεσίες -οι οποίες άλλαξαν μορφή- πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι Εφορίες, όπου δόθηκε, μεταξύ άλλων, δυνατότητα προσυνεννοημένης βιντεοκλήσης με το κοινό και αποστολή δικαιολογητικών με λίγα «κλικ» μέσω υπολογιστή.
Για την Πολιτεία ως φυσική εξέλιξη του μειωμένου δια ζώσης φόρτου ήταν η συγχώνευση των ΔΟΥ. Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα αποτελεί η Εφορία του Χολαργού, που είναι πλέον αρμόδια (πέρα από την οικεία περιοχή) για τους Δήμους Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής, Βριλησσίων, Πεντέλης και εσχάτως Φιλοθέης – Ψυχικού, από το 2024. Το κτήριο της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, που μετονομάστηκε σε 8η Υπηρεσία Φορολογικής Εξυπηρέτησης, καλύπτει, λοιπόν, περισσότερους από 300.000 πολίτες.
Σήμερα, αν κανείς βρεθεί εντός ή… εκτός της ΔΟΥ δεν θα συναντήσει τις εικόνες ουρών που κατέγραφε η ΑΜΑΡΥΣΙΑ πριν από 4,5 χρόνια. Ωστόσο, φαίνεται ότι η ταλαιπωρία των πολιτών απλώς άλλαξε… μορφή. Μια «ματιά» σε ορισμένους από όσους απευθύνθηκαν εξ αποστάσεως στην «Υπέρ-εφορία» Χολαργού, το τελευταίο διάστημα, δεν αφήνει μεγάλη αισιοδοξία.
«Προσπαθώ να επικοινωνήσω τηλεφωνικά. Κάλεσα σε όλα τα νούμερα και τις υπηρεσίες που βρήκα στον ηλεκτρονικό κατάλογο. Δεν απάντησε ούτε ένα, από τη Γραμματεία, μέχρι του Υποδιευθυντή», κατήγγειλε επώνυμα στο διαδίκτυο ένας φορολογούμενος. Σύμφωνα με δεύτερο άτομο, «η αυτόματη τηλεφωνική εξυπηρέτηση πελατών μού είπε ότι ο μέσος όρος χρόνος αναμονής είναι τα 22 λεπτά. Μετά από 2 ώρες, ακόμη ήμουν στο… περίμενε, αλλά πλέον έπρεπε να κλείσω το ακουστικό».
Η ανάγκη δια ζώσης εξυπηρέτησης αποκαλύπτει εν πολλοίς και τη ρίζα των προβλημάτων. «Τι σημαίνει ότι το ταμείο είναι κλειστό “γιατί λείπει λόγω ασθένειας η υπάλληλος”; Είναι αυτό επαγγελματική αντιμετώπιση; Αντικαταστάτης δεν υπάρχει στην υπηρεσία;», διερωτήθηκε πολίτης που είχε προσωπική εμπειρία. Ένα άλλο άτομο έζησε κάτι ανάλογο, αλλά με… περισσότερη κατανόηση. «Οι κυρίες του 2ου ορόφου είχαν διάθεση να εξυπηρετήσουν, παρότι λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό ένεκα των αλλαγών που λαμβάνουν χώρα», τόνισε.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και της τεχνολογικής προόδου, αποδεικνύεται αυτό που έλεγε, με άλλη αφορμή, ένας σπουδαίος στοχαστής του 20ου αιώνα, ότι «ο άνθρωπος είναι χρήσιμος πολύ». Και το… προσωπικό εργασίας απαραίτητο, θα προσθέταμε.