Γράφει η Ξένια Γιαννάκου – Από την έντυπη έκδοση της καθημερινής ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη, Διόνυσος 22/11/2024
«Έχοντας στόχο τη δραστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και των συνεπειών που προκαλούνται από τις παραβιάσεις του ερυθρού σηματοδότη, υπεγράφη από τον περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά και την ανάδοχο εταιρεία, σύμβαση προμήθειας και εγκατάστασης 388 υπερσύγχρονων καμερών παρακολούθησης της παραβίασης του ερυθρού σηματοδότη.»
Ημερομηνία ανάρτησης στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής της ανακοίνωσης αυτής, ήταν η 11η Νοεμβρίου. Σαν να άργησε λιγάκι, δεν νομίζετε;
Πόσα χρόνια ακούμε και διαβάζουμε τα ίδια και τα ίδια. Κανείς δεν εκπλήσσεται, κανείς δεν πέφτει από τα σύννεφα καθώς ένα τροχαίο ατύχημα-δυστύχημα, αποτελεί είδηση που επαναλαμβάνεται -δυστυχώς- συχνά.
«Σχεδόν 490 τροχαία σημειώθηκαν τον Οκτώβριο στην Αττική ενώ βεβαιώθηκαν χιλιάδες παραβάσεις οδηγών. Βαρύς ο φόρος αίματος, με 16 νεκρούς και περισσότερους από 550 τραυματίες. Το ίδιο χρονικό διάστημα βεβαιώθηκαν 34.927 παραβάσεις από τις οποίες 1.379 σε βαθμό πλημμελήματος», έγραφαν τα ΜΜΕ πριν από λίγες ημέρες.
Πόσο μπορεί να έχουν καθυστερήσει να τοποθετηθούν οι κάμερες, πόσο έχουν αργήσει τα έργα οδοποιίας που θα μετατρέψουν τους συνήθεις «κατσικόδρομους» σε ασφαλείς δρόμους για όλους, πότε θα τιμωρούνται παραδειγματικά οι παραβάτες; Πότε επιτέλους, θα ενταχθεί αυτό το πολυσυζητημένο πια μάθημα οδικής συμπεριφοράς στα σχολεία; Όλα αυτά έπρεπε να έχουν γίνει «χτες» για να έχουν σωθεί πάμπολες ζωές, να έχουν αποφευχθεί υλικές ζημιές και να μην είναι ρωσική ρουλέτα το να βγεις από το σπίτι σου και να κυκλοφορήσεις είτε πεζός είτε οδηγός.
Όσοι μάλιστα κυκλοφορούν στους δρόμους του Δήμου Κηφισιάς μπορούν να διαβεβαιώσουν ότι τα τροχαία ατυχήματα είναι και εδώ, πολλά. Μια ματιά στις φωτογραφίες που ανεβάζουν οι χρήστες κοινωνικών δικτύων, με αναποδογυρισμένα οχήματα σε δρόμους μέσα στην πόλη και όχι μεγάλες λεωφόρους, τρακαρισμένα αυτοκίνητα λόγω παραβιάσεων stop ή απαγορευτικών πινακίδων, παρκαρισμένα τετράτροχα και δίτροχα όπου… βολεύει τον εκάστοτε οδηγό, με κανένα σεβασμό προς άλλα οχήματα, πεζούς, άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ., πείθονται ακόμα κι εκείνοι που μπορεί να πιστεύουν -ακόμα- ότι υπερβάλλουμε.
Όπως πολύ σωστά έχει πει ο Ιαβέρης (κατά κόσμον Αναστάσιος Μαρκουίζος) πρώην οδηγός αγώνων και άνθρωπος που προωθεί την οδική ασφάλεια, για να σταματήσει το φαινόμενο των τροχαίων «δεν θέλουμε καλούς οδηγούς αλλά καλούς ανθρώπους, που έχουν πάρει την κατάλληλη παιδεία από το σπίτι τους. Αυτός που είναι ταπεινός και καλός άνθρωπος καταλαβαίνει πόσο σημαντικός είναι για την οικογένειά του και πόσο τραγικό θα είναι για αυτούς αν τον χάσουν. Αυτός που είναι ο «τσαμπουκάς των δρόμων» δεν κάθεται να σκεφτεί αυτά τα πράγματα και έχει πιθανότητες να γίνει εγκληματίας».